Copyright Notice

All rights reserved. No part of this publication may be reproduced, distributed, or transmitted in any form or by any means, including photocopying, recording, or other electronic or mechanical methods, without the prior written permission of the author, except in the case of brief quotations embodied in critical reviews and certain other non-commercial uses permitted by copyright law. For permission requests, write to the author, at the address below.

Sakmongkol ak 47

ariff.sabri@gmail.com

Monday, 27 September 2021

Perletakan Jawatan Tengku Razaleigh Dan Implikasi nya.

1. Tengku Razaleigh Hamzah atau ku li meletak jawatanya sebagai pengerusi jemaah penasihat parti umno.

2. Jemaah erti nya bukan dia seorang. Dan nasihatnya tidak didengar olih umno.

3. Secara tidak langsung, ini bererti umno tidak percaya kepada Ku Li hingga terpaksa 'mencairkan' nasihat nya dengan mengujudkan satu jemaah.

4. Ramai orang umno dan awam berpendapat tindakan itu wajar kerana Ku Li diperlakukan demikian rupa.

5. Konon nya keujudan jemaah penasihat memberi gambaran bahawa umno mempunyai suatu mekanisma timbang dan periksa.

6. Kebenaran nya bukan demikian. Umno tetap tidak demokratik dan terus dikuasai oleh geng2 kleptokrat dan kunco2 mereka.

7. Yakni golongan yang mendahulukan kepentingan peribadi dari kepentingan awam. Ada 2 golongan. Yang pertama adalah golongan neo feudalis dan elitist. Golongan ini mahu mengekalkan kuasa dan mengelak tindakan wajar mahkamah.

8. Ketahuilah, tindakan mahkamah itu semua bukanlah political vendetta bahkan balasan terhadap angkara durjana dan celaka yang mereka lakukan.

9. Rompakan, pencurian, rasuah, pecah amanah, salah guna kuasa dll adalah kejahatan dan kedurjanaan yang dipandang dari sudut manapun, mesti di kondem sekeras keras nya.

10. Apalagi kita orang Islam yang hari2 mengistiharkan celupan Allah atau sibghah Allah adalah celupanku, dan solatku, ibadatku, hidupku dan matiku adalah untuk Allah, tidak wajar mempertahankan dosa2 yang saya sebut.

11. Yang dilakukan oleh matlaon2 ini adalah jenayah terhadap negara. Tidak boleh kita yang mengampunkan nya. Jangan lah memberi gelaran2 Islamik kepada sosok2 ini. Najib sebagai contoh, di gelar sebagai amirulmukminin. Malulah sikit!
Dia terbukti mencuri duit SRC dan tidak dapatnya menerangkan macam mana ada 100 juta lebih. Dia jual goreng pisang ke?

12. Malu kita orang Melayu yang beragama Islam.

13. Marilah kita orang Melayu bersikap 'businesslike' dan 'as a matter of factly'. Jika ada pemimpin Melayu yang bikin onar, biar mereka yang menanggung nya.

14. Janganlah kita dok menyibuk pulak, gadai gelang dan emas sebagai, mengujudkan dana pembelaan. Mengapa kita ujudkan dana pemnelaan untuk si Najib yang dah kaya raya? Suruh dia jual jam tangan. Mengapa kita bersyusun syusun pergi ke mahkamah dan terpekik terlolong? Yang turut pergi ialah Wak Maslan.

15. Tatkala ketua2 MCA bersalah atas kesalahan masing2 ada kita tengok orang Cina membela mereka? Takde, sebab masyarakat Cina faham apa yang ketua2 mereka buat.

16. Dah lah ketua2 Mca- ling, Chua Soi Lek atau Tan Koon Swan kaya raya, tapi kalau buat silap tanggung sendiri.

17. Masyarakat Cina tidak ujudkan dana untuk pemimpin2 mereka yang bersalah. Mereka berdana hanya bila merasakan seorang pemimpin dianiaya kerajaan atau oleh napoleon2 kecil, seperti membela Guan Eng.

18. Orang Melayu khusus nya orang umno, mesti bersikap macam ni. Jangan sibuk sampai mengujudkan dana pembelaan. Itu bermakna kamu bersubahat dalam kesalahan undang2. Jangan murnikan dan muliakan jenayah.

19. Jangan jadi pak sanggup:-

 

20. Golongan ke2 yang membawa musibah kepada umno ialah golongan anjing2 larian atau 'running dogs' kerajaan gagal yang terdahulu. Ramai antara mereka menjadi menteri dalam kerajaan ISY. Ini termasuklah pemangsa seksual dari Perghlih tu.

21. Maka apabila oghang tua tu Dr Mahathir, kata dia tidak mahu ada kaitan dengan MOA yang termetrai antara PH dan kerajaan ISY, ternyata dia berpandangan lebih jauh dari PH.

22. Kerana dia tahu MOA tersebut tak kemana mana. PH boleh terus bersembunyi disebalik alasan berkerjasama untuk menangani covid dan memulihkan ekonomi tapi tidak meyokong kerajaan ISY.

23. Tidakkah 2 perkara tersebut yang mutually exclusive, mengensel satu sama lain? Al hasIl balik asal. Pi mai pi mai dok tang tu jugak. jadi mengapa ada MOA sebermula?

24. PH boleh bersembunyi disebalik alasan berkerjasama mengenai covid dan memulihkan ekonomi gedebak gedebuk, tapi hakikatnya kamu membenarkan rakyat sengsara dengan kerajaan yang gagal sehingga PRU15.

25. Cukup dengan MOA dan sikap PH yang memelikkan. Jalan selamat untuk umno ialah menyingkirkan 2 kumpulan ini. Umno kena melakukan purge nya. Buang segala dedalu supaya pohon umno tidak di talqin kan.

26. Ku Li mungkin frust tak dapat jadi PM. Seperti yang dikatakan oleh 'mad dog' Nazri Aziz. Atau apa saja alasan lain.

27. Mengimpikan jadi PM bukan nya satu jenayah macam curi wang SRC atau 1MDB atau merompak TH atau Felda jadi apa masaalah jika mimpikan jawatan PM? Nazri mestilah sokong ISY yang jadi geng dia dan yang mungkin lantik MP padang pokok gatal itu sebagai duta Perancis. Kalau tak siapa nak jaga ranch 50 juta nya?

28. Yang tak diberitahu kepada kita ialah pembohongan dan tipu helah yang dilakukan umno. Berbohong atau deceitful adalah keperangaian kedua umno.

29. Kalau tak tipu orang lain, tipu sama sendiri. Tengku Razaleigh kena tipu sokmo.

30. Umno berjanji memilih Ku Li sebagai PM. Sampai masa habuk pun tadak. Dalam kes memilih calun PM, Ku Li tidak diberitahu dan dipanggil pun.

31. Macam dah ada komplot untuk memilih ISY sebab kawan tu mudah di kontrol. Maka, alasan Ku Li tidak dapat dihubungi adalah satu alasan yang kartun.

32. Frust tak dapat jadi PM satu hal, tapi lebih frust umno terus bersifat deceitful. Jadi Bila Nazri beri pencerahan kita waspada. Bila buka mulut takde lain keluar melainkan dusta.

33. Sebaliknya kita mesti teliti akan sebab utama TRH meletak jawatan. Ku li mungkin alasan saja, tapi keengganan umno bermahasabah mengekalkan umno sebagai sebuah parti reaksioner yang
dipenuhi dan di kontrol oleh pemimpin2 neo feudalis seperti herr Nazri.

34. Adapun sebab utama dan sebab yang tersurat perletakan jawatan Ku Li, ialah disebabkan bantahan totalnya terhadap penubuhan kabinet ISY.

35. Lain2 sebab seperti apa ada dalam hati se2orang hanya orang seperti si anjing gila Nazri Aziz saja yang tahu. Ia bersifat spekulasi semata mata. Nilai spekulasi tersebut sama dengan apa yang keluar dari bontot saya.

36. Apa yang ada dalam hati siapa yang tahu wok? Kalau kita kata sebab utama perletakan jawatan Ku Li adalah disebabkan frust tak dapat jadi PM, kita juga boleh katakan Nazri tidak mahu bertanding lagi dalam PRU yang akan datang sebab frust tidak dilantik sebagai menteri. Baru adil kan?

37. Saya dah kata, kalau apa yang keluar dari lubang atas sama dengan apa yang keluar dari lubang bontot, lebih baik jangan keluarkan lansung!

38. Orang2 seperti Nazri ni sepatutnya dah lama kita rehatkan. Seperti tajuddin rahman bung mokhtar, shahidan kassim dan ramai kaki2 busuk lain.

Kita pilih mereka jadi MP, bukan untuk jadi angkuh, sombong, rakus atau untuk melampiaskan nafsu kebinatangan mereka. Bukan kasi mereka ruang untuk bergelagat seperti samseng kampung Dusun.

Jadilah standard mereka sama seperti ADUN Melaka yang membabikan pihak lawan.

39. Terlebih mengecewakan ialah sikap umno yang tidak tegas dan tidak berprinsip dan tidak akur akan nasihatnya sendiri. Bukankah umno berapi api mengarahkan ahli mereka yang berjawatan dan dilantik ke badan2 bekanun oleh bersatu, meletakkan jawatan? Sehingga ada ahli umno yang setia, keluar dari kerajaan. Percuma saja tindakan mereka.

40. Umno yang keluarkan arahan mereka sendiri yang ingkar. Ini menandakan mereka tidak tegas dan tidak ada disiplin. Mana tak frust kawan tu?

41. Yang belot dimartabatkan. Malah yang bukan saja ingkar tapi juga berkelahi dengan umno diberi ganjaran. Termasuk ISY sambil menipu Ku Li. Kemudian kata tak dapat telepon kawan tu. Apa punya binawe umno ni. Umno punya reward system mengherankan.

42. Umno menjilat kahak hijaunya sendiri bagaimana orang Melayu nak dengar cakap parti yang tak dengar cakapnya sendiri?

43. Kepada saya, perletakan jawatan Ku Li adalah suatu damning indictment atau dakwaan mencelakakan keatas kepimpinan si Jawa penorogo tu.

44. Umum menganggap pimpinan Zahid adalah lemah bodoh dan dungu. Lemah kerana tak berdaya melaksanakan disiplin. Bodoh dan dungu kerana membenarkan umno digasak oleh bersatu. Tambahan pula Zahid tidak ada wawasan untuk umno selain jadi pak turut. Macam mana orang Melayu nak ikut parti yang tak tahu erti memimpin?

45. Zahid telah mengeciskan resolusi ribuan perwakilan umno PAU tahun 2020. Orang yang reti bahasa faham bahawa menarik diri dari ppbm, ertinya berhenti menyokong serta merta atau secepat mungkin.ASAP ertinya as soon as possible bukan as slow as possible. Faham?

46. Mereka yang meremehkan resolusi perwakilan, sebenarnya menganggap perwakilan sebagai picisan. Pandangan mereka bolih diciskan.

47. Sebagai balasan ahli2 umno pulaukan mamat2 ni. Yakni golongan kluster mahkamah dan anjing larian pembelot parti. Cukup lah setia membabi buta. Seperti kata komrad kassim:-
 

Ada besok pasti ada suria
Aku akan pergi
Dengan seribu jebat si anak tani
Sekian lama kita mati setia
Kali ini kita hidup dalam derhaka.


48. Jadi, implikasi perletakan jawatan Ku Li ada banyak. Jangan mengeluarkan pandangan simplistik sebab frust tak dipilih sebagai PM atau mengatakan ianya tiada kesan.

49. Janganlah orang Melayu bersikap si luncai. Bukan saja fools tapi bloody fools terus diperbodohkan olih pemimpin2 reaksioner. Supaya kita tidak berteriak si luncai terjun dengan labu2 nya. Biarkan biarkan.

50. Tengku Razaleigh bukan keseorangan dalam tindakan nya. Ramai ahli umno menyertai pemikiran nya kerana meluat dengan gelagat2 sesetengah pemimpin oomno.

51. Jadi, cakap siang pandang pandang
Cakap malam, dengar dengar.

0 comments:

  © Blogger templates Newspaper III by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP