Copyright Notice

All rights reserved. No part of this publication may be reproduced, distributed, or transmitted in any form or by any means, including photocopying, recording, or other electronic or mechanical methods, without the prior written permission of the author, except in the case of brief quotations embodied in critical reviews and certain other non-commercial uses permitted by copyright law. For permission requests, write to the author, at the address below.

Sakmongkol ak 47

ariff.sabri@gmail.com

Tuesday 28 September 2021

Melayu Itu Pemaaf Tapi Tidak Mudah Lupa.

UMNO yang hilang.

The Lost UMNO.

1. Saya tidak akan dapat menyalini analisa tajam Tengku Razaleigh Hamzah. Dia melalui tahap umno asal dan tiruan.

2. Dia percaya masih ada ahli umno yang 'pure', yang mahu mengembalikan umno kepada prinsip2 pertama/first principles perjuangan. Itu tidak pula bererti umno kekal rigid, beku dan jumud. Mungkin ia mesti melalui proses rekayarsa/reengineering, membuang segala unsur2 buruk.

3. Kesilapan para pakar atau experts ialah menganggap umno itu satu monolithic bloc. Terdiri dari type2 Najib, Zahid, Tajuddin atau orang yang tak bertamaadun seperti Bung dan pemangsa seksual Shahidan atau Nuar Musa. Kajian mengenai umno bukanlah satu exact science, Be.

4. Orang2 umno pun ada tipping point, meluat dan menyampah pada gelagat2 crook2 umno ni. Cukuplah keperibadian umno diwarnai oleh sosok2 reaksioner ini. Jadi ingatan Ku Li sangat bertepatan waktu. Membuktikan telahan experts salah dan meleset.

5. Bukan saja experts silap, tapi mereka underestimate kesugguhan dan iltizam satu individu dan orang2 yang sepemikiran dengan Ku Li.

6. Yang 'uphill battle' dan tidak berpijak di alam nyata ialah Najib dan hastrat nya untuk kembali sebagai presiden dan membentuk umno mengikuti imej nya sendiri? Yakni perampuk dan maling?

7 . Najib overestimate sokongan terhadap nya. Mungkin terlalu banyak mendengar idolisasi dari bakian pencuci bontot dalam umno yang memekik melolong, bosku bosku! atau amirul mukminin.

8. He is not only a fool, but a bloodyfool. Si Luncai terjun dengan labu labu nya. Biarkan. Biarkan!

9. Yang pelik bin ajaib nya, ialah hasrat Najib sipenjenayah itu, di muliakan dan di murnikan oleh sesetengah media massa. Astagha.

10. Nyatalah Najib hanyalah hasilan/product media massa yang di over hyped yang dihebohkan oleh media serupa yang sycophantic. Sepatutnya hasrat Najib itu menjadi bahan ketawa dan suatu mimpi seram atau nightmare.

11. Melayu boleh memaafkan tapi mereka tidak lupa. Tak hendak lagi pemimpin macam Mahathir, Najib Mahiaddin dan seumpama matlaon2 ini. Syukur blur Zahid tak jadi pm! Simpang malaikat 44!!

12. Ada bebera perkara yang telah disentuh oleh Ku Li. Patut kita sama2 teliti.

13 . Parlimen tidak lagi menjadi intitusi yang dihormati rakyat. Ia jadi objek jenaka. Ianya bukan lagi tempat membahaskan isiu2 dan dasar secara bijaksana dan siuman.

14. Sedikit bahas yang bernas digerhanai oleh jerit pekik serta maki dan hamun.

15. Sosok2 haprak seperti Tajuddin pembuli Anuar Budu, sianjing gila Nazri atau orang tak bertamaddun Bung dianggap wira. Sepatutnya mereka tidak ada dalam Parlimen.

16. Mereka adalah hasilan suatu sistem yang korap. Yakni yang mementingkan diri dan dimana kejayaan diukur oleh kekayaan tak kira bagaimana ia diperolehi.

17. Sistem korap itu sebetulnya di ujudkan oleh Dr Mahathir. Melalui pengharaman umno asal, Mamu Mahathir mengujudkan satu sistem crass materialism.

18. Lahabau2 yang saya sebut tadi serta crook2 seperti Najib, Zahid dan Wak Pagoh adalah hasil kerja tangan Mamu Mahathir. Anwar, sekurang kurang nya enggan melanggani sistem Mamu Mahathir.

19. Mamu Mahathir lah yang membunuh umno asal dan menggantikan ia dengan parti yang menyembah vulgar materialism yang tidak ada jiwa atau roh.

20. Vulgar materialism yang mengukur kesuksesan seseorang dengan kekayaan, tidak kira cara ia didapati dan kejayaan negara dengan monumen2 besar termasuklah Mahathir's erection-petronas twin towers.

21. Jadi supaya Mamu tahu, Melayu itu memaafkan tapi tidak mudah lupa.

22. Maka jalan selamat untuk umno ialah tidak lain dan tidak bukan, kembali kepada prinsip2 pertama perjuangan nya.

23. Ku Li mesti jadi presiden umno. Jika Najib 'Mr Bean' Razak ada hasrat jadi presiden oomno, Ku Li juga berhak dan ada lebih kredibiliti untuk jadi presiden umno. Secepat mungkin dia kena bertemu semua ketua bahagian umno membawa mesej mengembalikan roh dan jiwa umno. Semoga jaya! Selamatkan umno!

0 comments:

  © Blogger templates Newspaper III by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP