Copyright Notice

All rights reserved. No part of this publication may be reproduced, distributed, or transmitted in any form or by any means, including photocopying, recording, or other electronic or mechanical methods, without the prior written permission of the author, except in the case of brief quotations embodied in critical reviews and certain other non-commercial uses permitted by copyright law. For permission requests, write to the author, at the address below.

Sakmongkol ak 47

ariff.sabri@gmail.com

Tuesday 13 January 2015

Kepimpinan Negara: Reput yang Membawa RuntuhMungkin ramai orang lupa isiu pokok negara ini ialah isiu kempimpinan atau secara lebih tepat, ketiadaan nya. Akibat nya, pengurusan berkerajaan jadi huru hara. Si eksekutif duduk joli sana joli sini, membisu seribu bahasa kerana dia fikir, membisu itu sunyi mulia. Dia merengek dan kememe tak dapat tidur malam dan dijangkiti e- coli. Sultan Kelantan berendam dalam air dan makan dengan mangsa banjir ok pulak.

Najib akan suka isiu kepimpinan nya dan keruntuhan pentadbiran nya digerhanai oleh isiu2 seperti isiu Eric Paulsen menghina khutbah; kita orang Islam nak paranoid sangat kenapa? itu pandangan nya  dan kita orang Islam mesti dewasa dalam fikiran; jika orang Islam hentam agama lain  mungkin dalam atau tidak dalam khutbah, maka mereka mesti menduga mesti ada reaksi balas - orang lain akan mengecam Islam sama ada kerana mereka sengaja melakukan atau kerana mereka jahil. Jika jahil dan bodoh suatu jenayah- ramai orang Melayu masuk jel. kalau Paulsen salah caj dia dalam mahkamah. Tapi kerajaan mesti lah jawab mengapa Ibrahim Ali yang menganjur membakar Injil tidak dicaj dalam mahkamah dan tidak didakwa bawah akta hasutan?

Atau paling dibisingkan sekarang isiu gadis Melayu bertudung diciumi oleh penyanyi k-pop. Haramkan sahaja konsert oleh penyanyi bukan Islam- bawa masuk ke Malaysia kumpulan dan penyanyi Arab dengan tarian gelek padang pasir.

Mesti ada sesuatu yang tdak kena- gadis2 ini hasil system social kita( ekonomi, pendidikan , politik dan agama). Kem ibadah berlambak, program agama bersusun susun, ustaz petah dan galak bercakap- budak2 Islam masih ramai mahu pergi konsert, makan dadah, dan melakukan maksiat. Mungkin ada pertalian positif antara kegiatan keagamaan Islam dengan perbuatan maksiat? Iaitu lagi banyak program Islam, lagi banyak perbutan maksiat.

Anak siapa mereka- anak orang kaya? Anak orang berpendidikan? Anak emak dan bapak kerajaan hantar kursus ke England, US dan lain2? Anak ustaz? Kalau gadis2 muda ini diciumi oleh Maher Zain bagaimana? Kita InsyaAllah InsyaAllah? Atau diraba dan di peluk oleh kumpulan nasyid popular bagaimana?

Kita jangan alihkan pandangan kita daripada isiu kepimpinan Najib yang lemah- itu isiu yang paling penting. Isiu pimpinan yang lemah melibatkan masa depan seluruh negara. Jika dia lemah dan bebal, kesan nya ialah kepada seluruh negara.

Ekonomi kita misalnya- lebih tenat dibawah penjagaan Najib. Tapi tidak ada orang bising. Kumpulan penjaga kepentingan ekonomi Melayu lupa UMNO menjalankan dasar dan polisi bahkan semenjak tahun 1970 melancarkan agenda ekonomi Bumiputera. Berapa lama lagi masa yang UMNO perlukan? Selamanya pun tidak berguna jika fundamental dasar itu tidak betul. 
apa akan jadi kepada bajet 2015 kerana sekarang hasil dari minyak mentah yang berharga kurang dari USD50 setong, tentulah cukai dan sumbangan dari Petronas akan merudum. Isiu akibat reseb asing yang berkurang keatas negara kita, kemerosotan nilai wang kita, barang buatan Malaysia akan jadi murah tapi adakah permintaan untuk nya yang akan melonjakkan pendapatan Negara? Dan orang yang menjadi menteri kewangan sebab dia kemaruk nak control semua ialah Najib.

Isiu 1MDB- 1 Malaysia Dalam Bahaya bagaimana dengan hutang yang dijamin kerajaan yang mencecah RM42 billion, berapa kali  tukar CEO da…dan akaun syarikat yang lambat dikeluarkan. Jika CEO baru kata RM2 billion sudah di redeem sepenuhnya- redeem itu apa maksudnya? Sudah dipulangkan oleh pengurus dana? Kita tidak lagi percaya kenyataan yang dikeluarkan oleh 1MDB- kita mahu dengar apa kata Bank Negara. Tanggungan kerajaan atas pelaburan 1MDB bagaimana pula?Bagaimana nasib pemegang syer FGV yang sekarang sekitar RM2.13?

Sudahkan semua syarikat besar yang tidak bayar cukai bernilai ratusan juta dan mungkin berbiliun diatasi? Mungkinkah GST yang akan beroperasi sebagai pukat harimau itu bertujuan menutup kelemahan atau keengganan kerajaan mengutip cukai yang tidak dibayar oleh sector korporat?

Isu rasuah yang makin meningkat bagaimana? Adakah cukup untuk mengatakan bahawa rasuah itu hanya persepsi? Rasuah itu real bukan persepsilah Dol- keadaan ekonomi yang makin parah, agihan pendapatan yang makin tidak adil. Semua ini berpunca dari kualiti kerajaan dan standard pengkerajaan yang rendah yang semuanya pula berpunca dari kepimpian Najib yang koro.

Ini isiu yang dibangkitkan oleh tokoh seperti Dr Mahathir dan orang seperti Daim Zainudin. Saya baca apa yang ditulis oleh rakan restoren Rajoo Tun Daim- Kadir Jasin dan saya suka kalau lasykar siber UMNO terus menggasak Daim. Mudah2an Daim akan meninggalkan Najib dan tanpa Daim, Najib akan hilang tali hayat nya yang akhir yang dapat mengendurkan serangan Dr Mahathir. Dr Mahathir slow sedikit mungkin sebab dinasihati oleh Daim. Jadi hentamlah lagi Daim itu samdol! Tingkatkan lagi kebangangan.

Akibat dari pimpinan yang lemah dan tandus, terdapat reput yang merebak luas yang menyumbang kepada kemerosotan umum.

Sebaliknya kita sibuk dengan isiu gelagat beberapa gadis Melayu yang bertudung dicium oleh penyanyi k pop. Maka timbulah tiori konspirasi ang menyatakan bajhawa penyanyi2 k pop ini adalah ejen Kristian dan pengkristianan. Tidak ketinggalan ejen Mossad. Penceritaan bangang seperti jangan dilayan oleh orang Melayu. 

Berapa orang sudah jadi Kristian akibat k- pop ini. Sepatutnya yang menjadi tumpuan ialah kenapa gadis melayu bertudung menjerit terpekik terlolong bila dengar nyanyian k pop dalam Bahasa yang mereka bukan nya faham.. anak muda melayu yang bertudung dan tidak bertudung hanya bereaksi akibat darah muda sahaja. Janganlah lah kita membaca gadis2 muda ini seolah olah mereka ahli falsafah yang jalan sana sini sentiasa memikirkan apa orang politik dan orang dewasa fikirkan. Ini orang muda yang bereaksi akibat darah muda. Janganlah kita pulak, yang semasa muda dahulu mungkin lebih pelesit, mak bapak suruh belajar kita menyetan , sekarang apabila sudah dewasa dan berada dalam pertubuhan nak berfalsafah dan berkhutbah mengenai kehidupan. Jangan lah kita tiba2 ada honour killing punya mentality dan mahu menghukum anak2 muda. Salahkan mak bapak mereka, salahkan persekitaran mereka. Jangan kita galak hendak membetulkan tingkah laku anak muda dengan menyalahkan pihak lain.

Disebabkan pimpinan yang lemah yang tidak tahu bila menggunakan ketegasan, kita lihat reput atau decay dalam insitusi dan pusat2 kekuasaan kerajaan. Kita lihat bagaimana jabatan, bahkan kementerian beroperasi secara bersendirian  yang menampakkan kerajaan ini tidak ada coherence dan cohesiveness. Akibat nya, jabatan dan kementerian beroperasi secara tidak terkawal.

Apabila Muhyidin kata cabinet tidak tahu mengenai surat perakuan Zahid Hamidi kepada seorang yang diketahui melakukan kesalahan undang2 dan pekara ini terdedah- keengganan PM untuk censure Zahid amat mengejutkan. Ianya menandakan bahawa PM sebagai pemimpin teratas tidak mengkomunikasikan pendirian dan dasar2 kerajaan nya sendiri. Para menteri , jabatan, kementerian tidak cukup ditarbiyahkan.

Di UK dan di negara demokrasi matang yang lain ketua polis atau Chief Constable tidak bercakap mengenai soal2 dasar atau polisi. Pihak Polis ialah penguatkuasa undang2 bukan jurucakap dasar dan polisi kerajaan. Jika kekucar-kaciran telah menular ke peringkat jabatan2, ini menandakan bahawa system berkerajaan kita sedang mengalami kerosakan yang dasyat. 
JIka kita cari punca nya, kita akab bertemu nama Najib Razak, PM yang tak buat apa apa. 
Wallahua'lam bissawab. 

7 comments:

zarra 13 January 2015 at 22:02  

Agree with you dato', our system sangat2 bobrok. Rakyat have no choice but to vote them out @GE14 nanti! Are we ready?

Anonymous,  13 January 2015 at 22:04  

Dato',

The K in K-pop stands for Korean.
It's now a worldwide craze on Korean movies and pop songs.
K-pop is an international phenomenum expressed in the English language, and to say that K stands for "Kristian' is a kampong/tribal view on the world stage. What a shameful way to expose one's ignorance and stupidity.

Anonymous,  14 January 2015 at 11:13  

Salam Dato,

Setuju dengan pandangan anda.

Tapi bagi saya bukan masalah Najib dan segala perompak dalam UMNO/BN, tapi ......

masalahnya ialah kenapa ada segelintir rakyat masih berfikiran kolot ala 60an iaitu BN/UMNO pembela rakyat.

Mungkin Dato ada lihat tak dalam TV1 tempoh hari, bilamana seorang pakcik lingkungan 40an menangis tersedu-sedu bila rumah beliau ranap kena banjir. Kasihan dia dan kita kena bantu orang susah seperti dia.

Tapi yang menggelikan hati saya ialah dalam siaran temuramah itu, beliau memakai baju biru BN.

Apa yang saya maksudkan disini ialah bagaimana penyokong totok UMNO/BN berfikir bilamana banjir besar melanda negara, Pak JIb tengah main golf di US dan apa lagi bibik mama tengah shopping kat US. Mana Wanita UMNO, mana Puteri UMNO???? ada komen???

Kita harap agar penyokong UMNO totok ini, kena bermuhasabah diri tentang masa depan negara kita yang seakan menuju kebangkrapan kepimpinan, ekonomi sosial dsb.

Anonymous,  14 January 2015 at 15:12  

"JIka kita cari punca nya, kita akan bertemu nama Najib Razak, PM yang tak buat apa apa."
Dato', Masalah dengan penyokong totok UMNO ni, mereka telah mengangkat Najib ketahap DEWA....

Anonymous,  15 January 2015 at 10:01  

Dato Sak,

Tunku Razaleigh Hamzah said the same about our 1PM !
But the Doctor promoted him .....
The Doctor got rid of all the capable people (who were a threat to his power) and so today we have a group of "less-than-capable" people running the country (as in the handling of MH370 and the recent serious floods.


Phua Kai Lit

Anonymous,  15 January 2015 at 13:11  

Pujian dan sanjungan membuatkan kita berada di awangan.. itu lah masalah pemimpin yang dah kutai.Kawan kawan dan pembodek berada di sekeliling beliau 'menutup' semua kekotoran masuk bawah karpet, hanya yang beliau ingin tengok jer di pamerkan. Kudis buta tokak nanah bisul dan yang teruk -teruk dan di sorok dari pandangan.
ekonomi kita dah parah sejak jun 2014...tapi semua angka yang ditunjukkan semua nya positif. Banyak premis perniagaan atau perkilangan ditutup dan bangunan perniagaan tak laku dijual ataupun tak der siapa nak sewa disebabkan nilai ringgit yang jatuh dan kos overhead yang tinggi.Nak dapat seringgit sehari jualan pun susah akhirnya terpaksa tutup.
Semuanya kos naik.. gaji pekerja, kos letrik, kos sewa ... mana boleh tahan
polisi ekonomi yang dibuat kerajaan sedia ada tak mesra perniagaan dan menyusahkan. Bila ramai tutup , kerajaan hilang tax.. kantung negara dah lah makin kekosongan akibat keborosan yang melampau..

Kita tunggu negara kita ni jadi macam Greece, Itali , Sepanyol ler... muflis..

Greenbug 15 January 2015 at 20:41  

I was in a txi from Bayan Lepas Airport to my home at Batu Ferringhi and due to the long journey, I spent some time chit-chatting with the taxi driver who's a local Malay from Balik Pulau... and when the conversation to K-Pop, he mentioned that it was a Jewish conspiracy!!! Omigosh!!! I didn't want to pursue the discussion further lest I get into a serious argument - but it told me one thing very clear - there are many people who are in the medieval age mode of denial, Dato! These are the uneducated and who read only Utusan Melayu... and who get carried away because of BR1M...

  © Blogger templates Newspaper III by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP