Copyright Notice

All rights reserved. No part of this publication may be reproduced, distributed, or transmitted in any form or by any means, including photocopying, recording, or other electronic or mechanical methods, without the prior written permission of the author, except in the case of brief quotations embodied in critical reviews and certain other non-commercial uses permitted by copyright law. For permission requests, write to the author, at the address below.

Sakmongkol ak 47

ariff.sabri@gmail.com

Sunday 3 January 2021

Fungsi Fungsi Utama Kerajaan.

1. Lihatlah apa umno telah lakukan kepada orang Melayu. Menerapkan faham xenophobic nationalism, Malay chauvinism and supremacism menerima rasuah sebagai amar makruf, mengamalkan kakistocracy dan membenarkan kita dipimpin oleh puak neo fiudalis yang reaksioner.

2. Kepada saya sesiapa yang menyambung dasar2 pemerintahan umno, seperti yang dilakukan oleh abahmoo akan membawa kepada cara buruk mengurus negara ini.

3. Tugas kerajaan ialah mengurus negara dengan adil, saksama dan efisyen. Yang lain hanya ngembikan lembu saja.

4. Sesekali revolusi mesti berlaku. Dan ini bermula dengan membuang kaki2 busuk dari mendapat kuasa. Mula dengan membuang orang2 seperti Najib, Zahid, Teuku Adnan, Bung, Tajuddin, Abahcow dan ramai lagi yang rasuah.

5. Janganlah kita meromantiskan keberadaan pemimpin2 seperti ini. Takkan orang Melayu mati kalau tidak berketuakan kaki2 busuk ini. Jangan beritahu saya antara 18 juta Melayu tak ada orang yang mampu mengurus negara ini dengan baik. Dan antara 32 juta rakyat Malaysia tidak ada orang yang tulus ikhlas dan jujur.

6. Kalau kita mendesaknuntut/demand kepimpinan oleh mereka yang bebal dan korap itulah yang kita dapat. Yakni pemerintahan oleh mereka yang terburuk atau kakistocracy.

7. Sebaliknya kalau kita percaya pada meritocracy kita akan mendesaknuntut yang terbaik memerintah kita. Jadi mula dengan menentukan desaknuntuk kita. Kalau kita mahukan yang terburuk atau terbaik semua bergantung kepada kita.

8. Ingat, Tuhan tidak akan mengubah nasib sesuatu kaum itu sehingga kaum itu mengubah apa yang ada dalam diri mereka sendiri terlebih dahulu.

9. Pertama dan utama, nyahkan dinasor2 dalam masyarakat kita. Yakni yang rasuah yang anti marhaen dan yang menyebelahi kaum penindas. Najib2, Zahid2, Adnan Mansor2, Bung2, Tajuddin2. Berhenti menagung2kan mereka.

10. Sebagai contoh masa kini kita lihat jawapan dumb ass yang datang dari pemimpin yang koro.
11. Jawapan dumb ass apa ini? Ianya hanya boleh datang dari seorang politisyen yang dumb ass juga. Jutaan umat Islam yang telah memekan daging beku yang palsu bagaimana? Mamat ini menyebelahi pihak mana? Yang ditindas atau yang menindas?

12. Sensivity jutaan umat Islam yang mungkin telah memakan daging haram itu enteng dibandingkan dengan imej syarikat yang tercalar?

13. Ia nya menunjukkan bahawa JAKIM, felda, immigration, GLC2 penuh dengan shitheads yang patut disingkir.

14. Seperti Rhett Butler dalam Gone With The Wind, saya pun akan berkata I dont give a damn siapa yang memerintah. Asal saja dia functional. Jelas mereka yang rasuah ,salah guna kuasa dan baru sekarang mengaku mengutamakan rakyat, semua tak berguna lagi.

15. Kita dah meluat mendengar cerita2 sensasi mengenai Najib, Zahid, umno, ppbm ,Tun dll. Persoalan yang lebih penting ialah adakah kerjajaan berkerja untuk rakyat?

16. Dulu saya dah cakap saya tak kisah cara abahmoo rampas kuasa. Dia nampak peluang dan mengambilnya. Tapi dia pun tak boleh marah jika dia dijatuhkan dengan cara yang unscrupulous juga.

17. Tapi bila dah jadi PM, dia diserang oleh sindrom Morarji Desai yakni minum air kencing sendiri. Dia lepas tangan dan main dengan diri sendiri.

18. Apabila kepedulian nya merudum, apabila kita jadi mangsa rasuah yang tidak terbendung, mangsa pada cabul kuasa, mangsa kepada pengerusan yang dungu, saya tidak dapat menyokong nya lagi. Mandate from heaven tiada lagi.

19. Apa yang dikehendaki oleh kita? Kita mahukan stabiliti dan keselamatan. Apabila kedua2 ini tergugat ia kepada saya memberitahu saya, awak tidak tahu mengurus. Awak gagal.

20. Apabila kamu gagal membendung korapsi dan rasuah, kamu menggugat kestabilan dan keselamatan negara. That's a strict no no. Ia memberitahu saya, yang kamu bersubahat. Kami mangsa kamu.

21. Bagaimana kita menjaga perkara yang lebih besar seperti i'tikad kita apabila institusi yang menjaga agama, rasuah dan membiarkan kita melantak daging haram?

22. Tamak dan haloba mereka tiada sempadan. Tidak syak lagi mereka golongan berani untuk masuk neraka! Semoga maju jaya.

23. Bagaimana tentera kita mahu mempetahankan Malaysia, apabila mereka dibekalkan dengan asset2 sub standard?

24. Bolehkah kita mengurus negara dengan baik apabila yang terburuk dikalangan kita membayar jalan untuk berkuasa?

25. Kita mahu mempertahankan integriti negara kita bila pegawai imigrasi korap dan membenarkan riff raff, perogol dan penjenayah masuk dalam negara kita secara haram?

26. Bolehkah Polis menjaga keamanan dan ketenteraman bila ada pegawai2 nya berkolusi dengan penjenayah?

27. Dan kita mahu meleluhurkan undang2 bila ada pendakwa raya dan hakim2 yang rasuah? Mereka bukan melindungi kita dari perasuah tapi melindungi perasuah dari kita.

28. Bahkan peruntukan untuk pendidikan pun disapu oleh golongan tamak haloba ini. Peruntukan untuk nembeli buku, peralatan makmal, solar panel, komputer riba, membina sekolah semua di sakau.

29. Pemakanan untuk anak2 dan tentera kita tidak terkecuali dari tamak dan haloba golongan korap ini. Harga untuk perbekalan bahan2 makanan di umnokan untuk membayar politisyen2 tamak dan bini2 mereka.

30. Tidak syak lagi rasuah dan korapsi merupakan musuh utama yang menggugat stabiliti dan keselamatan negara kita. Jika kerajaan tidak dapat melindungi kita dari nya, kerajaan itu mesti ditukar. Jangan kita berhiba mengenai nya.

31. Didalam bab 2 saya akan menghuraikan beberapa perkara yang saya rasa menggugat fungsi utama kerajaan yakni menjaga stabiliti dan keselamatan negara.

0 comments:

  © Blogger templates Newspaper III by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP