Copyright Notice

All rights reserved. No part of this publication may be reproduced, distributed, or transmitted in any form or by any means, including photocopying, recording, or other electronic or mechanical methods, without the prior written permission of the author, except in the case of brief quotations embodied in critical reviews and certain other non-commercial uses permitted by copyright law. For permission requests, write to the author, at the address below.

Sakmongkol ak 47

ariff.sabri@gmail.com

Sunday 12 February 2017

Panduan Politik Pratikal untuk MuslimKita orang Muslim diajar jangan jadi hamba kepada konvensyen. Apa yang konvensyenal tidak semesti betul dan baik. Perkara yang dilakukan sebagai kebiasaan tidak semesti baik. Peranan kita sebagai Muslim ialah sentiasa menyoal. Betul kah ini? Betulkah ini? Mengapa? Bila? Apa? bagaimana? Siapa?  Dimana?Dan sekarang , ada satu lagi- berapa?

Saya anggap ini sebagai perintah yang amat signifiken. Penting dijadikan pedoman harian supaya kita jangan tertipu dan dipasung oleh pembohongan.

Jika Najib ‘explain’ sesuatu, jangan terima nya tanpa soal. Apa? 1MDB. Dimana? Diserata bank2 dimuka bumi. Siapa? Jho Low, Tarek Obaid, Shahrol Helmi, Najib Razak, Casey Tang, Jasmine Loo dan lain2. Bila? Sejak tahun 2009. Apa- Pencurian wang 1MDB. Dan sebagainya.

Dia berkata peneroka Felda dapat durian runtuh, sedang peneroka tidak sedar bahawa institusi yang meneduhkan mereka selama ini sudah dirogol dan dirompak. Tapi masih berdegil orang Felda mengatakan , semua nya baik sebab Najib kata Felda masih ok.Mana pergi duit hasil dari penyenaraian FGV? Berapa banyak sebetulnya diperolehi oleh KPF?

Masaalah orang Melayu ialah bagaimana senang nya mereka terpedaya. Ini fiil orang Melayu yang diamati oleh penjajah. Ia juga disedari oleh cendekiawan Melayu yang ada kesedaran politik yang tingggi.

Sementara bangsa kita kuat dengan agama Islam, mereka juga tebal dengan kepercayaan karut dan tahyul. Ini observasi Frank Swettenham. Pihak British tau bagaimana bermain dengan saikoloji orang Melayu.
Pendita Zaaba, pada tahun 1926, menulis bahawa masyarakat Melayu ini, orang tua2 nya terpasung dengan kepercayaan yang bodoh2 dan ketakutan yang bukan2 akan hantu syaitan, jin afrit , pelesit manjangan. Sampai hari ini, masyarakat Melayu suka dan asyik membaca komik dan majalah seram seperti mastika, misteri, alam ghaib dan lain2 lagi.

Maka apabila perkataan dan istilah hantu dan jembalang, digunakan, orang Melayu takut dan seram. Mereka diselubungi ketakutan yang tidak rasional. DAP seumpamanya, disebut sebagai hantu dan orang Melayu takut akan DAP. Jangan dekat dengan DAP-sebab hantu tu.

Dunia kita penuh dan ramai dengan DAP sebetulnya- yakni mereka yang Duduk Atas Pagar. Mereka hanya perlu membuang pasungan yang UMNO kenakan keatas minda mereka, dan memilih kerajaan yang baik. Selesai masaalah.

Mudahnya orang Melayu terpedaya hanya memerlukan orang seperti Najib untuk berkata jangan risau, setiap wang yang hilang dari 1MDB akan diganti. Beri dia masa untuk membetulkan kemungkaran tersebut.

Bagaimana bangsa kita boleh terima cakap yang membodohkan dan menghina minda seperti ini? Adakah ini bermaka bahawa kita boleh lakukan jenayah, tapi jika jenayah itu  di perbaiki, maka jenayah itu akan hilang? Pencurian akan terbatal bila setiap sen dicuri dikembalikan? Pecah amanah ok, jika wang dikembalikan?  Dan penjual agama akan membaca fatwa menjustifikasikan pencurian, maka semua akan bersih?

Inilah lojik pembodohan yang di dokong oleh orang Melayu. Ianya  tidak OK.

Al Quran telah memberi amaran kepada kita mengenai orang licik seperti Najib mempemainkan orang dengan penuturan dan penceritaan nya mengenai dunia ini.

Lihat Quran 2: 204 dan 2:205. Tuhan memberi amaran mengenai mudah nya kita terpengaruh dengan orang yang petah bercerita dan menyusun kata2 sehingga mengasyikkan dan memukau kita. Sedangkan pada pihak kebenaran nya, orang seperti ini jahat. Bila dia membelakangkan kita, agenda dia ialah melakukan kerosakan dimuka bumi ini.

Segala nya kembali kepada pedoman hidup kita. Orang Melayu yang beragama Islam , pada fiil semula jadinya, mesti jadi orang yang unconventional- yakni secara sedar, berusaha membebaskan diri dari pasungan minda dan penjara spiritual. Jangan terima kebiasaan, amalan yang biasa itu sebagai kebenaran dan jika kepada yang spiritual sikit, jangan terima perkara yang konvensional dan biasa dilakukan itu sebagai tanda ketaqwaan.lihat Quran 2:177.

Perjuangan politisyen Islam ialah melindungi rakyat dari pasungan kebiasaan dan penganiayaan pemerintah. Dia membela semua mereka yang ditindas dan dizalimi.Tidak ada yang lebih zalim dari memasung dan memenjarai minda dan spiritual orang Melayu.

2 comments:

geroboksepatu 12 February 2017 at 12:22  

Orang melayu memang bangsa Yang ketinggalan Dari semua aspek kehidupan. Ini kerana pemimpin umno Yang telah membuahkan Minda orang melayu jadi sempit. Memang sangat betul apa Yang artikal ini sangat benar pasal kemunduran Dan kebodohan orang melayu yang gagal dalam semua segi baik perniagaan, pelajaran, politik, sukan Dan sosio ekonomi jauh ketinggalan. Orang melayu hanya syok sendiri tanpa membuat homework atau kajian. Bandingkan Bandar Yang majority melayu dengan Bandar majority cina mana Yang lebih maju.Ramai anak2 melayu jadi kuli orang cina Di bandar2 Dan kilang2 Yang kebanyajan nya Di kuasai orang2 bukan melayu. Selagi Di pwribtah oleh umno selagi ITU lah orang melayu tak akan maju sampai bila2. Nak harap raja2 melayu Yang berbelas2 raja Yang Ada tengok lah keadaan hari ini ......

Unknown 12 February 2017 at 19:35  

Walau pun kini sudah ada orang Melayu yang berpelajaran dan berfahaman terbuka tetapi ia nya masih terbatas kerana di lindunggi oleh orang orang Melayu yang masih berfikiran "TAKUT KAN HANTU" di mana jumlah tersebut agak besar. Kalau tidak masa kan mereka masih lagi terikut ikut dengan budaya "ADAT" bila melaku kan ritual agama tanpa mahu merujuk dari sumber Al-Qur'an dan Hadis. Ia nya boleh di gelar "ISLAM MELAYU" Bila di tegur mereka menjawab, "Tak kan nak di tinggalkan "CARA" orang tua tua kita dahulu". Jawapan itu sendiri tanpa mereka sedar menyamai jawapan JAHILIAH Arab.

Kini sebahagian dari Masjid Masjid di Negeri Johor akan ada ostaz jenis Juz Amma "BERCERITA" sebelum azan Juma'at. Ada yang begitu "SYOK" sehingga melangkaui azan. Bukan kah itu merupa kan sesuatu yang baru. Bukan kah Rasulullah tidak mengaku Ummat bagi sesiapa yang mengada ada kan sesuatu yang baru dalam agama. Itu belum di kesah kan ritual yang di panggil "ADAT" dalam majlis perkhawinan dan mengendali kan jenazah.

Kedurjanaan para pemimpin yang korup sudah banyak di bukti kan. Tetapi bila sesiapa yang nak menyedarkan mereka, dengan mudah dan bersahaja mereka akan menjawap, "Apa faedah nya kita ambil tahu kerana kita masih "DI PIMPIN" oleh orang Melayu". GST yang di kenakan mereka seolah olah mengizinkan, begitu juga dengan perkara perkara lain. Kalau kita aju kan pertanyaan itu kepada para peneroka FELDA begitu lah juga jawapan nya, walau pun kini sudah ada para peneroka FELDA yang sedar.

Beberapa tahun lagi Negara ini akan di limpahi oleh pendatang asing dari Communist China. Pada saya ia nya merupa kan "MIMPI NGERI". Jangan lupa bahawa Mersing akan turut menerima tempias nya. Kini di Daerah Mersing hartanah secara "MEGA" sedang di usahakan, ia nya bertempat di Jalan Jemaluang berhampiran dengan Pejabat Pendidikan Daerah. Bila "MIMPI NGERI" itu menjadi kenyataan, apa kah perasaan orang orang Melayu, baik yang sudah terbuka minda dan yang masih kolot!!!

  © Blogger templates Newspaper III by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP