Copyright Notice

All rights reserved. No part of this publication may be reproduced, distributed, or transmitted in any form or by any means, including photocopying, recording, or other electronic or mechanical methods, without the prior written permission of the author, except in the case of brief quotations embodied in critical reviews and certain other non-commercial uses permitted by copyright law. For permission requests, write to the author, at the address below.

Sakmongkol ak 47

ariff.sabri@gmail.com

Saturday, 20 June 2015

FGV menyusuli 1MDB- bahagian 1



Najib dan geng2 nya adalah kumpulan yang segera menjelma sebagai pembawa malapetaka dan bencana ekonomi yang paling dasyat kepada rakyat Malaysia. 1MDB adalah rencana beberapa oang mencuri duit rakyat. JHo Low tidak akan dapat buat apa yang dia lakukan tanpa bantuan Najib Tun Razak.
Perbuatan mencuri itu tidak terbatal dengan pembetulan yang dilakukan kemudian nya. Dan pembetulan iti dilakukan dengan rompakan bersiri keatas dana GLC2- tabung haji, epf, kwap dan bank2 milik kerajaan.
Walau berbuih mana pun Najib dan kerajaan mempertahankan dan menjustifikasi pembohongan mereka, rakyat sudah pun menghukum- apa yang dilakukan Najib ialah pembohongan belaka. Najib sudah sampai ketahap paling bawah dimana setiap kali dia keluarkan kenyataan, orang akan kata sudahlah- penipu.
Mereka yang percaya cakapan Najib ialah pasukan PR nya dan gerombolan yang dibayar oleh Najib.
Rakyat kena sedar bahawa kerajaan BN berada dalam fasa rompak sebelum terlambat. Jadi sebelum kerajaan bertukar tangan, rompak sampai bersih dan selagi boleh.
Tidak ada kuasa yang boleh sekat mereka yang berkuasa dari merompak dan melanun. Najib yang lemah dan dirinya sendiri kelam kabut dengan isiu 1MDB dan cubaan2 gali lubang tutup lubang mendedahkan Malaysia kepada bencana dan malapetaka ekonomi yang dasyat.
Keadaan buruk sudah sampai pada tahap, hendak  report SPRM pun tak berguna. Kalau kita merani-kulupkan diri kita dengan membuat lapuran polis, kita pun jadi pandir macam pak rani yang bercermin mata hitam dan berberet merah dan beruniform general tentera Najib.
Kita hendak suruh SPRM SIASAT Isa Samad dan FGV pun tidak berguna. Badan tersebut ada taring dengan orang kecil sahaja tapi tidak ada  kuasa untuk prosecute bila tiba kes besar yang libatkan kroni dan kepentingan kerajaan Najib. Saya sebut kerajaan Najib sebab penglibatan Najib mesti ada, sama ada secara lansung atau tidak lansung.
Saya akan tetap sebut bahawa Najib adalah PM kita yang paling teruk. Form ada, substance tidak ada. Rupa elok, isi teruk. Dia hanya tin kosong yang jerit sana sini mengenai slogan dan bayar duit sana sini sebagai jalan menyelesaikan masaalah.
Negara berkecamuk dengan isiu 1MDB, pembelian IPP oleh TNB, pembelian tanah TRX oleh Tabung Haji, kita ada pula FGV yang membeli kepentingan dalam ladang sawit dan gula sahabat Najib pada harga yang gila. Dua kali ganda dari harga yang patut.
Kita sudah jemu dengan istilah willing buyer and willing seller- kalau kedua nya berpakat untuk gasak duit rakyat, adalah istilah willing buyer and seller itu menyelamatkan keadaan? Mari kita lihat.
Bagimana saham Eagle High dinilaikan pada harga premum iaitu 72% lebih dari harga terakhir ia diperdagangkan? Dan bagaimana Felda menerima penilaian ini? Apa yang dilakukan oleh Eagle high yang boleh menjustifikasikan premium 72% itu?
Cerita mengenai orang2 Peter Sondakh melayani pembuat keputusan adalah legendary. Mereka akan dijemput dengan private jet atau helicopter dan diterbangkan ke hotel 5 bintang. Kemudian segala idaman yang terfikir dan tidak pernah terfikir akan disempurnakan. Kemudian baru buat keputusan.
Maka adakah layanan istimewa ini yang menyebabkan  Felda akan membayar US$17,535 se-hektar untuk asset ladang Eagle High? Ini jauh lebih dari range harga untuk ladang2 di Indonesia yang biasa nya berada dalam lingkungan US$8,000 and US$13,000 se-hektar. Ertinya, Felda Isa Samad membayar lebih pada kadar USD 4000-9000 se hektar.
Bayangkan jika ada komsiyen yang dibayar.
FGV beli asset ladang Felda 360,000 hektar , yakni ladang dari FElda  pada harga yang cukup lumayan. Jadi mengapa bila tba ladang Sondakh, harga dan terma yang serupa tidak boleh di perolehi?
Kenapa tidak boleh pajak 99 tahun seperti FGV pajak tanah Felda Plantations? Kita mesti ingat FGV hanya bayar kepada Felda RM698.24 se hektar atau RM248.5juta setahun dan suatu peratusan dari operating profit bisnes perladangan FGV.
Felda yang melalui usunaga seperti ini sepatutya jadi bijak. Tapi nampak nya lebih jadi bodoh dengan Isa Samad mengemudi FGV.

Urusniaga dengan Rajawali ini akan dibiayai oleh pinjaman dan resev tunai Felda. Berapa banyak resev yang akan digunakan? Resev tunai sekarang sekitar RM2.87 billion. Bayangkan jika Felda menggunakan RM2 billion, ia hanya ada RM870 juta untuk mengurus rancangan felda. Felda dan fgv tidak  ada duit untuk menjaga kebajikan peneroka.
Tapi sebaliknya, Rajawali Group milik Peter Sondakh mendapat deal yang sangat baik. Walaupun membeli pada harga yang mahal, dan memiliki 37% kepentingan dalam syarikat tersebut, Felda tidak ada saham menguasai. Kumpulan Rajawali dengan kepentingan 31.6% dalam syarikat, akan terus mengurus syarikat tersebut. Jadi beli apa pada harga RM1 billion lebih ini? FGV menjadi syarikat pelaburan?

Seperti urusniaga ala Tabung Haji dan TRX, syarikat Sondakh akan diberi bayaran deposit sebanyak US$174juta atau sekitar 23% dari harga belian tanpa Felda melakukan due diligence keatas assets Rajawali Group atau mendapatkan kebenaran dari pihak2 berkuasa kedua negara.
Apa jadi jika assets yang digembar gemburkan itu jadi macam assets petrosaudi dalam kes 1MDB? Telaga minyak tidak ada, kepentingan keatas syarikat carigali tidak ada? Yang ada hanya omongan kosong tapi duit sudah dihantar.
Saya berharap, felda tidak hantar ke akaun individu seperti yang dilakukan oleh 1MDB kepada Good Star Limited.

17 comments:

Anonymous,  20 June 2015 at 18:26  

As some people have noted before, 1MDB is not the first and it certainly is not going to the be last - as long as the band of robbers headed by you know who continue to be in power. The case of FGV that you mentioned is a good example. There is however a difference between 1MDB and other cases: could it be that 1MDB is a vehicle for foreign parties unhappy with Malaysia to bring down the Malay-Moslem dominance in the country (through the collapse of various institutions including those who are entrusted with public funds)? Has any party inside the country such as the Royal Malaysian police looked into this matter of 1MDB from this very perspective? And, why on earth no one seems to think that this is highly probable? The fact that it appears that there is collusion among those associated with 1MDB from within and outside the country to perpetrate mega fraud may not be the whole story. Think about it...

bruno 20 June 2015 at 20:39  

The reasons why shelf life expired politicians are appointed to run GLC's,is to milk the cows tilts till they get swollen,turned red,purple and black.If that is not enough,they will continue milking the cows till the swollen tilts drop off,like dead dried papayas.To put it plain and simple.Our leaders are shameless vultures prying on their own hapless people.

One thing,though that I cannot figure it out.These fu*king Umnoputras are so fu*king damn rich.The money that they have stolen and accumulated from the people can feed their offsprings and offsprings offsprings for tens of generations to come.Without having to sweat,do any work or even lift a damn fu*king finger.Except to go looking for mistresses young enough to be their grand daughters.Yet they still want more and to milked the cows till their tilts fall off.

bruno 20 June 2015 at 21:10  

Anybody,even a child who is following the political scene will scratch their heads till their scalps turned "botak".Just for trying to figure it out what our sleepy heads of the PR are trying to do?

Good political strategists will know that from the time the Kajang circus took shape,and when the Kajang circus band started playing their "sayonara" song,the PR is already primed on the way to self implosion.Out of the three strange bedfellows,two were shell shocked.PAS,because they were screwed in the "belakang",were shooting off their scud missiles,into the backyards of Kajang.Instead of using jelly to rub their sore "belakangs",their estranged bedfellows rubbed salt into it.

One thing led to another.Now,when the dusts have finally settled,the Umnoputras are laughing all the way to the bank.

As much as PAS is to be blame,the DAP and PKR are the main culprits.They never saw it coming.Or just pretended that this type of things will never happen to them.Or will only happen to their sworn enemies,Umno.

Instead of the never ending internal fighting of the Umno,that is before GE 13th till today,going for self implosion,it is the other way around.

Many time I have commented for the PR to get their house in order,to dig in, consolidate and be better prepared for GE14th.Instead the every ready to pick a fight opposition,got tangled into Najib's trawler nets.I said before,Najib's trawler nets will net Mahathir's gang and the opposition,hook,line,sinker including the kitchen sink plus the toilet as a bonus.

bruno 20 June 2015 at 21:25  

Dato,I would just like to add my 2cts worth.It is time for the DAP and it's members to seriously ponder who they really needed as head of DAP Selangor.An experienced,cool and veteran politician like Teresa Kok or an immature screaming politician like Tony Pua?

Anonymous,  21 June 2015 at 00:22  

Datuk Sak, isa samad adalah Pengerusi felda. Dia jugak Pengerusi Felda Invest Corp, Felda Asset Holdings, Felda Holdings, FGV, Yayasan felda dan berpuluh2 sykt yg bernaung di bwah felda holdings. Tidak diketahui akalnya membela nasib peneroka atau menjaga perniagaan FGV atau menjaga tempolok sendiri. Dia jadi raja di felda dan syarikat. Sebab itu kemana dia berjalan sekalipun makan minum membeli belah, semuanya ditanggong. Siapa berani bantah kalau bil2 dihantar di pejabatnya?? Jamuan puasa raya samada di PD atau kawasan Parlimennya semua ditanggong. Apa lah jenis pemimpin pelahap sampaikan semuanya disuap!
Bila felda mendpat bayaran drpd pnyenaraian FGV, isa samad ambil peluang menghabiskan dana felda dgn membeli hotel di London rm835 juta, hotel di KK Sabah rm86 juta dan sebuah hotel buruk di PD rm40 juta. Komison? Dah tentu masuk di poketnya.... Isa jugak ambil peluang membeli saham Iris Corp dan Encorp...lihat berapa pulak kadar harga sesaham yg dibeli. Tidak diketahui apa pulak peranan anak isa samad dalam setiap urusniaga pembelian asset2 mewah ini. Yg pastinya anak si isa telah dipanggil Sprm dalam kes komison beli hotel yg melibatkan Ceo FIC ditahan reman hampir 2 minggu. Tanyakan Sprm mengapa kes jadi senyap sepi? Mengapa kes komison bekal vitamin Yayasan Felda yg melibatkan anak isa yg telah disiasat Sprm sepi begitu saja???
Koperasi Permodalan Felda atau KPF baru saja selesai AGM. Kpf telah isytihar dividen 10% berbanding 15 % sebelum ini. Utk rekod, KPF adalah koperasi milik peneroka dan kakitangan yg mempunyai modal saham lebih rm2.6 bilion. Tahun 2013, Kpf dikerah melepaskan pegangan 51% dlm felda holdings dgn jumlah rm2.2 bilion atau rm19.62 sesaham. Selepas dikerah jual pegangan, KPF disuruh pula beli saham FGV atas nilai rm4.40 berjumlah lebih rm830 juta. Skrg saham fgv rm1.67. Semua masih ingat FGV sanggup beli Pontian Plant dgn harga rm140 sesaham atau rm1.2 bilion. Nampak sgt peneroka ditipu bulat2...
Isa samad lebih berminat membeli belah dan buat projek2 besar yg boleh menguntungkan dirinya. Bangunan pencakar langit akan mula dibina di tapak bangunan wisma felda dan Anjung felda dgn kos berbilion. Kontraktor sudah dipilih secara close. Siapa Synergy Promenade yg akan melaksanakn kerja bina 68 tingkat di wisma??? Siapa Ab Rahman Soltan? Sedara sepapat Bibi????
Isa samad sudah senang lenang dan tak perlu merengek mintak jawatan Gabnor atau Menteri. Dia sudah dapat lubok. Org kanan baik di fgv atau felda atau dimane saja adalah org pilihannya.
Keupayaan felda mengurus operasi dan hal penroka tidak akan bertahan lama. Dana dan tunai felda makin lemah. Yg ada hanya saham2 di Maybank dan Misc. Lain2 sudah dikikis... Pilihan terbaik di kepala isa ialah samada menjual saham atau meminjam lagi. Dia ada alasan kuat utk meminjam lagi kerana kalau felda menambah pinjaman, ia membuktikan kepercayaan terhadap felda di bawah pimpinannya. Kononnya lah!!!!
7 Julai akan datang adalah hari ulang tahun peneroka. Kita sama2 lihat dan dengar apa pula kelentong Mentri yg jaga felda semasa peresmian ulang tahun ini nanti????

blow d whistle 21 June 2015 at 06:26  

Salam sahur...

Cakap-cakapnya dari kengkawan di Ketua Audit Negara...ada benda besar sepatutnya meletup selepas 1mdb...itulah Amanah Raya Berhad...ARB telah pun diaudit oleh KAN dengarnya...tapi laporan dapat disekat dari dibentangkan....cubalah YB usha nanti kat sesi Parlimen yang akan datang.

Huhu


Blow d whistle

sumpitan emas,  21 June 2015 at 08:23  

Harga pasaran FGV pada 19hb June, Jumaat:
Buka: 1.67
Tinggi: 1.75
Rendah: 1.65

Tutup: 1.680

Kuasa yang dipegang seorang pemimpin baik dalam kerajaan mahu pun swasta mesti berlandaskan prinsip yakni, sebagai perisai untuk mempertahan dan melindungi warga bawahannya bukan pedang untuk menyerang atau menyiksa.

"THE SHIELD NOT THE SWORD"

Selamat berpuasa kepada kaum Muslimin

Anonymous,  21 June 2015 at 14:18  

arkitek yang sama buat plan untuk 1mdb dan fgv, so please expect result yang sama jugak... ha ha ha

dulu dan sekarang orang asing terutama orang cina duduk rapat dengan ketua kaum atau raja-raja melayu dan kerabat-kerabat raja untuk sedut kepentingan dan kekayaan, sekarang mereka sudah lebih advance untuk duduk rapat dengan pemimpin pemimpin politik dan kejayaan besar untuk "duduk sebantal" dengan PM pemimpin tertinggi Negara?

Kalau dulu mereka berani menipu manusia di Malaysia dengan jualan langsung dan pelaburan multilevel untuk kaut keuntungan, tetapi sekarang mereka terlalu advanced dengan pelaburan multibillion investment dan komissyen memakan duit Negara???

ras abu 21 June 2015 at 16:29  

terlalu ramai penyamun

Firestone 22 June 2015 at 03:03  


"Kalau segala-gala nya bisa di selesaikan dengan hanya memohon ma'af, apa guna nya shorga dan naraka?" - Soekarno

Firestone 22 June 2015 at 03:05  


Bruno - you labelled Tony Pua as "immature and screaming" but he highlighted the problem facing 1MDB since 2010.... what have you got to say about that?

bruno 22 June 2015 at 07:54  

Firstone,Tony Pua is a member of the PAC.The moment Najib announced that he was asking the Auditor General and PAC to look into the affairs of 1MDB,he should have kept his big mouth shut.If he still wants to keep screaming about 1MDB,then he should have the decency to step down or ceased to be a member of the PAC.

One cannot have a judge presiding in a court case,screaming that the alleged person on trial is guilty of the crime.Especially if the trial has not started or about to start.Or even if the trial is ending or had ended.A judge is suppose to be neutral,or at least pretend to be.

And just look at the Selangor MB issue.Khalid was MB for more than five years.A few months earlier before the Kajang circus started,he was full of praise of Khalid.Then he suddenly made a U-turn,overnight.If Tony Pua as Selangor DAP chairman,had kept his cool and with cooler heads prevailing,maybe and I said maybe,the PR self implosion would not have happened.Or at least not so soon.

Anonymous,  22 June 2015 at 09:11  

Firestone, you are absolutely right, without Tony Puah's revelation, 1MDB would be a run away so-called "sovereign fund". Ever heard the word check and balance, people??

Anonymous,  22 June 2015 at 21:33  

Dear Dato Sak, I just don't have the stomach to bear all this anymore. I am sick and tired of all this shit that has hit the fans so many times that daylight robbery of the highest order with the help of international mafias done by the corrupt regime is happening so frequently. I just wonder how long before Malaysia will go bankrupt.
I just pray that God will punish them immediately such as they suffer mass incident of being struck by lightning or all of the die in their luxury plane crash ir whatever God can do. I am aftaid the next GE will too long and they would be able to corrupt the people with bigger handouts to blind them for enough support to win it.
May God Help us all.

Anonymous,  22 June 2015 at 22:09  

Nur Jazlan as PAC head seemed to be trying best to delay investigating 1MDB, and in fact NJ came out with a statement that PAC would only start after the AG's report. This is ridiculous, look at now, where is the AG's report? It was only after much highlight and responsible reporting by MInsider, MKini,Sarawak Report,Tun M, Rafizi, Tony Pua, etc. that overwhelming evidence was revealed and with Muhydeen lending support, that PAC/Nur Jazlan gave way and agreed to start investigating. Latest, is that NJ said the AG's report would be kept under wraps by PAC. Again this is ridiculous.
That's what happens when PAC is not brought under Parliament.

Maliq Alsamani 22 June 2015 at 23:54  

Zaman menceritakan impak dari perbuatan lanun2 ni telah berlalu.....sepatutnya skrg adalah masa utk bertindak. Ikut cara mana pun penipuan ini WAJIB d hentikan serta merta. Tak perlu tunggu dan tunggu dan tunggu akhirnya jadi PENUNGGU YG DUNGU. Apakah KITA SUKA D TIPU DAN D PERBODOHKAN ? BANGUN LAH BANGSA KU MELAYU. BANGSA KU MELAYU BERILMU...DEMI AGAMA MU

Anonymous,  23 June 2015 at 10:41  

MALIQ ALSAMANI 23:54 DI CHINA, NORTH KOREA ORANG2 SAPERTI INI AKAN BERHADAPAN DENGAN SKUAD PENEMBAK. DI PAKISTAN, IRAQ, SYRIA MEREKA DI BOM.

  © Blogger templates Newspaper III by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP