Copyright Notice

All rights reserved. No part of this publication may be reproduced, distributed, or transmitted in any form or by any means, including photocopying, recording, or other electronic or mechanical methods, without the prior written permission of the author, except in the case of brief quotations embodied in critical reviews and certain other non-commercial uses permitted by copyright law. For permission requests, write to the author, at the address below.

Sakmongkol ak 47

ariff.sabri@gmail.com

Wednesday, 24 June 2015

1MDBgate, FGVgate, MARAgate- selamat datang ke Malaysia Darul Rasuah.



Ini bukan soal masih mahu bercakap mengenai FGV. Malah ketika masa apungan lagi dalam tahun 2012, saya telah menulis dengan panjang lebar membantah apungan fgv. FGV is a bloody mistake. The fault lies with Najib.

By now, biarlah rakyat tahu, seperti saya sebut secara terbuka dalam parlimen- setiap pembelian, setiap projek yang dilakukan oleh kerajaan,  ejensi kerajaan dan oleh mereka yang mempunyai kuasa regulatory- merupakan alasan2 untuk balun duit rakyat.

Sama ada dalam projek2 kurnia dihujung tahun, tender terpilih, rundingan terus, belian kerajaan dan pemalsuan harga - setiap nya digunakan sebagai alasan dan wadah membalun dan menyamun duit rakyat.


Apa justifikasi bayar 2 kali ganda kepentingan Rajawali Group? 
Tidak munasabah, FGV yang mengalami keadaan bisnes yang merosot,  bermurah hati membeli kepentingan Peter Sondakh dua kali ganda dari harga yang sepatutnya. Istilah willing buyer , willing seller adalah istilah yang meletihkan dan overrated. Permuatan antara pencuri yang sama2 willing- adakah ianya suatu transaksi yang morally right? Dan kalau melanggar undang2 adakah ianya legally right?
Kenapa murah hati sangat? Banyak sangat duit FGV? Dengan pembelian bayaran secara tunai dan saham, reseb tunai Felda/FGV berada dalam tahap minima. Ini akan mendedahkan Felda dan peneroka dalam bencana ekonomik.

Tipu jangan tak tipu.
Janganlah berselindung disebalik alasan2 bukuteks seperti synergy lah, disebalik membuat rantaian stratejik lah- ia nya tidak dapat mengelakkan sangkaan bahawa ini semua ada udang sebalik batu. Saya perhatikan, para pemimpin UMNO kalau tidak dapat menerangkan sesuatu, akan mengunkap jampi serapah blue ocean strategy. Sama ada mereka faham atau mengkakaktua frasa blue ocean ini, saya sudah kurang pasti. yang saya pasti, kita rakyat mahu blue-ocean kan kepala pemimpin UMNO.

do it the isa samad way.
Isa Samad telah menunjukan cara ini semasa pembelian hotel di UK dahulu- pemimpin UMNO masih tidur lagi dalam hal ini.
Hanya ada satu faktor sahaja yang menerangkan sikap pemimpin UMNO- mereka semua bersubahat dalam perkara ini.


Orang lupa, Isa Samad membeli hotel2 tersebut dengan harga extra RM100 juta. Mengapa bayar harga lebih? Ada grounds untuk percaya, harga extra ini ialah untuk agihan sesama broker, sesama pembuat pembuat keputusan dan pakar runding. 
Bilakah SPRM mahu mengemukakan penemuan2 siasatan mereka keatas beberapa individu yang berkait dengan pembelian hotel dan hartanah oleh FGV? Saya beri jawapan terlebih dahulu- tidak ada salah laku berlaku. semua clear dan above board.

Scam yang serupa dilakukan. Bayar pembelian kepentingan Sondakh dua kali ganda. Mesti ada fee broker, consultants, walaupun consultants itu banker.Bankers are not pristine and holy people you know.


The thieves come in all shapes, sizes and forms. 
Pencuri wang hari in datang dalam pelbagai bentuk dan nama, tidak kira alim atau tak alim semua berpotensi sebagai penyauk wang. Yang melakukan regulatory caputure boleh jadi sesiapa sahaja- alim dan kurang alim, ustaz dan liberal, tua dan muda, perempuan dan lelaki. Selagi mereka mempunyai ownership keatas sumber pengkayaan wa imma sumber pembuat keputusan- mereka berpotensi meletakkan terma dan syarat kedalam keputusan hendak beli atau tidak, hendak beri kontrak kepada A atau tidak.


Forms of Rent Seeking: the rise of the Rentier Class.
Economists menggelar perbuatan ini dengan banyak nama; antara nya political atau state capture, atau regulatory capture. Ianya semua bermaksud rent seeking
Yakni, orang2 tertentu menjadi kaya raya kerana mereka mempunyai hak milik, walaupun sementara keatas sumber pengkayaan. Dalam kes mereka yang ada kuasa eksekutif ditahap tententu, mereka boleh membuat keputusan dan memasukkan terma2 dan syarat2 yang menguntungkan mereka.

KSU yang hendak pencen, mencari projek ratusan juta untuk diluluskan dan akan berusaha meletakkan beberapa syarat dan terma yang diraih setelah pencen.

Ini sahaja yang menerangkan mengapa kita lihat KSU2 dan pegawai atasan yang pencen, menjadi kaya raya beberapa bulan setelah pencen.

Pegawai eksekutif seperti yang berkerja dengan MARA, meletakkan syarat2 kepada persetujuan MARA membeli suatu bangunan di Melbourne. Ini disebut sebagai regulatory capture sebab pegawai itu yang regulate dan kawal urusan antara MARA dan pembekal.

Semua projek kerajaan tidak terkecuali. Semua projek ialah mesin ATM untuk menteri sampai kepada pegawai paling rendah mengapur duit rakyat. Bayangkan jika apa yang berlaku dalam Melbournegate ini diulangi dalam semua kes pembelian hartanah mara diseluruh dunia.

Maka janganlah kita hairan sangat bila lapuran mendedahkan bahawa pegawai2 MARA dan ahli politik yang ada kaitan dengan MARA melakukan skim serupa seperti 1MDB-Petrosaudi, atau dalam kes pembelian hotel oleh FGV. Projek2 ini diguna sebagai wadah mengeCaj kerajaan untuk service perkhidmatan.

Pembelian Dudley House di Melbourne oleh MARA dikata melibatkan penyaluran yuran untuk consultancy sebanyak AUS4.75 juta berlaku, serupa cara dengan pembelian hotel di UK oleh FGV yang membayar RM100 juta lebih dari harga penilaian untuk hotel tersebut.

Penjual sudah setuju menjual pada harga AUS17.8juta, Melayu MARA murah hati kata- takpe mate- we pay you AUS22.5 million. Tapi AUS4.75million you must credit into our account in Singapre yeah.

Siapa bilang orang Melayu yang pergi Australia tidak tahu berbicara Inggeris!

Rakyat Melaysia hanya perlu nanti- cerita seram yang akan terbongkar mengenai handal nya pengurusan Melayu keatas MARA, Amanah Raya, Khazanah Nasional, dan banyak lagi. Tapi buat masa ini, hal FGV yang mendedahkan peneroka kepada bencana ekonomi perlu diulangi kembali. Perperangan keatas segala bentuk kezaliman adalah perperangan yang berterusan. Korapsi, salah laku, pencurian wang samun perbendaharaan mesti di lawan sampai habis.

Ramai keturunan lanun rupa nya dinegara kita.

19 comments:

GEORGE CHOO,  24 June 2015 at 11:21  

Dato Sak,u salah bila u kata MALAYSIA DARUL RASUAH.The correct word should be MALAYSIA DARUL CURI.

Ahli dan ketua bahagian Umno bukan bodoh.Mereka diam diri kerana mereka adalah
PART OF THE CONSPIRACY.They receive GREAT BENEFIT from all the CURI ACTIVITIES.

One of your visitor in your last posting ask u to investigate KES AMANAHRAYA,2B KENA DICURI.

FGV investment in Rajawali is a reciprocal investment in that Rajawali will be ask to rescue 1MDB in return for FGV high and corrupt investment in Rajawali who is having cashflow problems.

Sak,i m sure u ada Kawan kat SME BANK,AGRO BANK,BSN,BANK ISLAM,MBSB,CGC,Bank Pembangunan,Bank muaalat,Takaful.Tolong check,I m sure MESTI ADA WANG KENA CURI IN these organisations.

PENCURI dari UMNO TIDAK PERDULI ORANG MELAYU kerana MATLAMAT MEREKA IALAH UNTUK MEMPERKAYAKAN DIRI MEREKA SENDIRI.

Anonymous,  24 June 2015 at 13:30  

George, MALAYSIA DARUL CURI still too tame because thieves like to act behind the scenes, sometime with guilty conscience. Perhaps MALAYSIA DARUL ROMPAK or MALAYSIA DARUL SAMUN should paint a better picture the situation we are in now. Our morons do it openly, without shame or guilt. They think it's their birth right or their grandfather money.

lan 24 June 2015 at 14:28  

Sedih dan geram lagi. tapi tidak akan memberi apa maknya selagi puak lanun ini tidak disepak keluar dalam PRU nanti. Jelas duit dan pangkat membuatkan insan hatta yg berugama lemas kemaruk dan lupa diri

Anonymous,  24 June 2015 at 14:48  

Dato'

It took one scandal known as the Watergate Scandal to bring down former US President Richard Nixon. But in our country, despite the blatant occurrences of the various 'gates', no one was ever held accountable.

Old Timer,  24 June 2015 at 15:09  

Baru baru ini kami dari sebuah syarikat bumiputera pergi berjumpa seorang pegawai Kementerian Pelancungan dan Kebudayaan untuk bertanya mengenai kemungkinan mendapatkan soft loan untuk membina sebuah resort. Kami dimaklumkan oleh pegawai tersebut ada dua dana pinjaman yang dikendalikan oleh Kementerian Pelancungan. Satu yang diuruskan oleh Bank Pembangunan dan satu lagi oleh SME Bank. Olehkrana jumlah pinjaman yang kami hendak gunakan tidaklah banyak kami bertanya mengenai dana pinjaman yang diuruskan oleh SME Bank. Kami terkejut apabila dimaklumkan oleh pegawai tersebut bahawa dana yang datang dari Kementerian Kewangan tetapi diparkir di SME Bank untuk membantu usahawan-usahawan Bumiputera telah habis.Bila kami tanya macam mana dana itu boleh habis, pegawai itu tidak menjawab tetapi senyum sahaja.Senyum ada makna tu.

Anonymous,  24 June 2015 at 15:47  

Hahaha..mengingatkan aku pada crita arahan clint eastwood..kelly's heroes..sebijik sama mcm kes2 samun dan rompakan duit rakyat di mesia nih..

Anonymous,  24 June 2015 at 18:46  

Apa lagi nak diherankan bapak borek anak rintik...MOF dan 1MDB bocor 700-800 juta USD kpd Goodstar, ingat lagi dulu diMOD, Perimeker mengaut 800 juta RM sebagai pembekal perkhidmatan logistik latihan untuk perolehan Scorpene.. masing2 Kementerian lain ikut langkah sama bocor dengan pelbagai scam.

Kebocoran RM14 juta untuk perolehan MARA itu kalau ikut tafsiran pasaran sebab kena cover ramai kek lapis :-

Menteri, KSU, KP Mara, Pengerusi Mara Lama, Pengerusi Mara Baru, Pengerusi Mara Inc, Ceo Mara Inc, Syarikat front, Broker2

Rakyat tengok sahaja lah kejayaan program transformasi membalun khazanah negara...

Anonymous,  24 June 2015 at 19:18  

Datuk, don't forget add Najibgate to your list.

GEORGE CHOO,  24 June 2015 at 21:19  

Sak,according to your visitor OLD TIMER,dana di SME BANK untuk membantu usahawan bumiputra TELAH HABIS.

Tengok sekarang baru bulan JUN, tengah tahun tetapi DANA HABIS DICURI.

THAT IS WHY SAK WE MUST INVESTIGATE SME BANK,BANK PEMBANGUNAN,BANK AGRO and other financial institution that I have listed above.

Terima kasihlah OLD TIMER,YOU CONFIRMED MY SUSPICIOUS.

Firestone 24 June 2015 at 21:21  


Dato, 1MDB baru RM28 billion, FPI baru RM23 billion, Mara baru sekitar RM30 million dan FGV hanya harga saham aje yang turun....

Wait till you see the numbers for the MRT project and that the funding is not PFI ie Private Funding Initiative tetapi government funding through bonds and sukuk.... you will pengsan how much will be the total debt and how is Malaysia to pay for this MRT only God will know....

Meanwhile the whole establishment is more concerned about gymnast Farah Ann showing her aurat and her karipap....

Firestone 24 June 2015 at 21:27  


In 2012 Silver Bird Group Berhad shares dropped from RM0.60 to RM0.08 and Tabung Haji lost something like RM80 million in this company which it shouted loud only 2 years earlier to make into a Halal Hub with "Taha - branded" bread and confectioneries....

It even lodged its finance director to sit on the board of this Silver Bird Group....

In 2012, the CEO of Tabung Haji was awarded a bonus of RM700,000 because of "good performance"

Anonymous,  24 June 2015 at 23:33  

Apa specialnya si Peter Sondakh Rajawali ni? Kpf milik penroka dikerah beli saham fgv rm4.40 sesaham. Rajawali senang2 nak dioffer trade off saham fgv rm1.86 ??? Nampak sgt org Melayu peneroka kena tipu!

bruno 25 June 2015 at 09:42  

Dato,lately we have seen a former top police officer been vindicated in court.And now his lawyer is also looking good,with his case against the gomen,police and the AG.

Even dunggus and their family dogs and cats know that they have been fixed by the former IGP Musang and the present AG Gani.

Musang is still flapping his wings and is as free as a bird.The low down AG Gani is still the present AG.With the shit hitting the fan and straight back into these two crooks faces,and they are freer than the crazy mongrels chasing bitches on heat.It just shows how corrupted the gomen is,and how the system have failed the rakyat.

The present IGP is also an upside down dude.He will sent his men to arrest a cat humping a dog in the back alley.But he lost his bolas and is well known as a useless creep when he cowardly refuse to have his samseng brother arrested for sedition.

With the IGP and AG being in cahoots (running dogs) with the ruling regime,it is no wonder the ruling elite are treating mass corruption as their birthright.

bruno 25 June 2015 at 09:47  

1MDBgate,FGVgate and now MARAgate.So many scandalous gates in our small tiny country.Compare it to the land of the free,the Olde US of A has only one gate,that is WATERgate.Go figure.

Anonymous,  25 June 2015 at 10:20  

Our Gates are made of titanium. Susah mahu roboh. All these scandals will continue on until the country is squeezed dry and in debt so deep you'll have to sell your grandmother. In the meantime the country is fortunate enought to have natural resources, but see how quickly it is all squandered.

tatang ka 26 June 2015 at 00:32  

Soon it will be HELLGATE for all the PEROMPAK comes GE14.

tatang ka 26 June 2015 at 00:37  

All the PEROMPAK has nothing to loose anymore coz they have even shame their keturunan to the utmost. Only GE14 the HELLGATE can put them away.

Anonymous,  26 June 2015 at 22:54  


Mungkin ada banyak lagi rompakan berbentuk anugerah syarikat kerajaan berstatus lembutunai (cashcow company) kepada krooni kerajaan dengan nilai keuntungan ratusan juta ringgit tiap tiap tahun . Ianya dikenali sebagai kroni kapitalisma yang berselindung disebalik perjanjian yang berlandaskan undang undang .

Anonymous,  4 July 2015 at 12:15  

Rupanya puak2 nih DNA depa same jer..., tuh laa pakat2 samun duit rakyat. Pakat2 tipu mak cik, pok cik di felda, kg.2 melayu. Geng lain payah sikit, abb. depa nih cerdik...

  © Blogger templates Newspaper III by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP