Copyright Notice

All rights reserved. No part of this publication may be reproduced, distributed, or transmitted in any form or by any means, including photocopying, recording, or other electronic or mechanical methods, without the prior written permission of the author, except in the case of brief quotations embodied in critical reviews and certain other non-commercial uses permitted by copyright law. For permission requests, write to the author, at the address below.

Sakmongkol ak 47

ariff.sabri@gmail.com

Wednesday, 25 September 2013

Plan Pemerkasaan Ekonomi Bumiputera.




Siapa Bumiputera yang UMNO maksudkan? Bumiputera itu maksudnya Melayu. Melayu didahulukan dari Bumiputera bukan Melayu. Melayu UMNO didahulukan dari Melayu bukan UMNO. Maka nya, bila UMNO bercakap mengenai Bumiputera dan Melayu- tidak semesti yang dimaksudkan itu, Melayu kebiasaan. Seperti yang saya katakan banyak kali, 4 juta lebih Melayu kali ini tidak menyokong UMNO secara keseluruhan nya. 
Apa boleh kita buat- ini standard pemikiran pemimpin UMNO. kenalah kita terima sehingga kelompok berminda seperti ini disingkirkan. 
Beberapa minggu sudah berlalu semenjak Najib berucap mengistiharkan Plan Memperkasakan Ekonomi Bumiputera. Ianya memberi peluang kita meneliti Plan tersebut dengan lebih teliti dan rapi. Ada beberapa unsur yang baik dalam Plan tersebut. Sayang sekali, saya percaya, Plan tersebut akan mengalami nasib yang sama dengan DEB-1. Plan ini suatu rethorik politik. Ia dimunculkan dengan tergesa gesa untuk Najib buat pengistiharan.
Apa punca utama ianya akan gagal? Sebab prinsip asas nya tidak betul. Prinsip nya ialah habuan/hadiah kehidupan tidak akan datang melalui penggubalan undang2 dan peruntukan dibawah undang2. The Reward System cannot be legislated or arranged by setting out laws and regulations. Mengayakan orang Melayu mesti dilakukan dengan meletakkan sumber2 pengkayaan secara lansung dalam tangan mereka yang mahu dikayakan.The Reward System must be based on qualifications- those not academically inclined qualify to get rewards by sheer hard work and diligence; those who are academically and technically competent are rewarded in accordance to their marketed talent.
Siapa yang perlu dikayakan sekarang ini juga? Yang perlu dikayakan ialah 40% rakyat Malaysia yang hidup dengan pendapatan bulanan kurang dari RM1500 sebulan. Yang memerlukan kedai ialah para pewarung yang berniaga dimerata tempat. Mereka hanya mampu bayar mungkin RM500-1000 sebulan. Yang memerlukan latihan dan latihan semula ialah lepasan tingaktan 5 yang tidak ada kelayakan akademik yang tinggi. Mereka akan berada pada kedudukan mengayakan diri 2-4 tahun yang akan datang jika ekonomi ketika itu boleh menyerap mereka kedalam pertumbuhan ekonomi. 2-4 tahun sedangkan 10 juta orang Melayu memerlukan pengkayaan sekarang!
Saya bukan bercakap mengenai mereka yang kurang upaya, warga emas, golongan kekurangan serba serbi yang memerlukan bantuan kebajikan sosial. Mereka ini semua mesti terus dibantu. Itu sebabnya kita ada system jaringan keselamatan sosial.
Kelompok yang saya maksudkan ialah kelompok yang able bodied yang mahu berkerja dan berusaha , mahu melayakkan diri untuk mendapatkan habuan hidup, mahu berdikari tapi tidak ada sumber pengkayaan. Mereka tidak ada perumahan, tanah, alatan kelengkapan dan modal kewangan. Berikan merka perkara2  ini semua secara langsung, maka kerajaan tidak memerlukan suatu Plan yang penceritaan dan pencanangannya  hebat, tapi perlaksanaan nya lemah .
Plan Mengayakan Melayu dan Pemilihan UMNO.
Sekarang ini, apa sahaja kenyataan2 oleh pemimpin UMNO, kita kena lihat dalam konteks pemilihan UMNO. Semua yang mahu bertanding akan menunjukan mereka lebih Melayu dari Melayu lain. Maksud saya sesama Melayu UMNO.
3 orang penyandang bermuafakat dan menyatakan mereka perlu dipilih semula untuk mendukong dan mengembangkan wawasan Najib. Mereka lah yang lebih layak dan ada kerasian meneruskan wawasan Najib.
Apa dia wawasan Najib? Yang terbaru ialah Plan Memperkasakan Ekonomi Bumiputera. Tidak ada plan lain yang meminatkan Melayu UMNO daripada suatu Plan yang mengayakan mereka.
Kita kena faham bahawa dalam UMNO, perjuangan pemimpin nya bukan lah kerana suatu idealisme atau ideoloji. UMNO tidak ada ideoloji. Perjuangan dalam UMNO ialah perlumbaan mendapat kuasa dan kedudukan. Sebab dari kuasa dan kedudukan, yang dipilih akan dapat memberi naungan dan habuan kepada penyokong. Mukhriz Mahathir misalnya- berkata bahawa kerajaan negeri nya tidak akan bantu sekolah Cina sebab Cina menolak MCA. Dia mahu berlaku adil, tapi dia mesti tolong orang yang sokong nya dahulu- kalau ada lebih, baru tolong orang lain. Inilah dia dia quotient kenegarawanan yang ada dalam diri Mukhriz.
Jadi kita tengok, semua orang berlumba2 menunjukkan mereka lebih Melayu dari Melayu lain. Isa Samad, Ali Rustam semua menunjukkan keMelayuan mereka semua.
Kerana itu, bila orang Melayu bila dengar omongan Najib tentu gembira. Sukahati kerana Najib buat banyak langkah untuk memperkasakan ekonomi orang Melayu. Inilah peluang mengayakan diri dan memaksa perlaksanaan, pemberian lesen, monopoli dan keistimewaan lain atas nama mendepankan kepentingan ekonomi bangsa Melayu.

20 comments:

walla 25 September 2013 at 09:43  

The poor must be helped where they are.

They are not in Putrajaya. Nor are they in San Francisco.

They are only in those thousands of shanty places all over the country.

Focus must be brought back to the poor. It was diverted because it was thought an instant middle class could be quickly created to motivate the rest.

But that came at a price and it didn't. To keep that middle class middle, they had to be sustained.

This only meant giving them jobs in the government sector and in the GLCs, neither of which have success systems.

The situation was made worse by capricious political interventions so that even the middle class found their earnings unequal to the inflation which automatically besets the market each time the government does one of its ruinous windfalls or go amok with its expenditures.

Realizing the danger, that same government tries to protect itself instead. The focus moves to projects.

The whole approach towards poverty eradication then becomes a string of projects coated as economic development.

Since projects could not be given to all, they are given to some only who are thus made beholden to their political masters under the same patronage scheme as when giving high-pay jobs.

The result is corruption gets rife and political development reduces to who you know for what you can get for yourself beyond the rest of the community for which the funds are really intended. Lips then get sealed even when eyes continue to see the wrong's done under the political banner.

Meanwhile the numbers are churned to say real progress has been made. These numbers are aggregate. Meaning a few get increasingly obscene large amounts with most others getting relatively small amounts so that the average would appear to be improving.

The facts on the ground say otherwise. The real internal distribution of income and wealth within the same community has been buried from public focus.

The poor remain poor and even the middle-class made of academicians, professionals and general workers continue to see everyday the widening gap between what they can afford and what their families need just to get by on the same lifestyle which is just a notch above their painful memories of yesteryear.

There is no more engine of growth. When was the last time anyone heard of a big foreign investment save for Lynas? Yes, real investment interest has gotten rare.

Even the old growth engine was a mirage. It was cranked by domestic subsidy and foreign investors using the country as stepping stone to avoid import quotas on their products if made in their own countries.

Now the subsidy mentality has gotten entrenched and has become a political hot potato.

Remove it and all the numbers past, present and future fall. How uncompetitive the economy really is will become immediately apparent.

Hold onto it and the deficit widens to dig a hole for the future of the young of today.

Financing charges for future loans are already at defcon four level. More will have to be spent just to service the loans taken without even touching the principal sums borrowed.

Forever in debt made the worse by printing more new notes which adds fuel to fire, destroying real progress by denuding real value.

Yet the same government continues to ride the tiger from which it dare not descend. The pomposity is alarming. The bravura is self-deflating. The juvenile behavior is execrable.

When the poor cannot even afford fish, the gomen wants to fund more tandas putera movies for them. For what? So that they can eat propaganda to satiate their hunger pangs? So that they can blame the minority communities who have done no wrong onto the Malays of our land?

walla 25 September 2013 at 09:44  

The Malays of our land are not people who cannot help themselves up if given a chance to overcome the hurdles implanted in their heads. (http://is.gd/pSXoM4)

There are so many honest, hardworking and gentle peoples out there... you see the Malay pharmacist welcoming you warmly to his well-filled shop as one of his few customers; he puts on a brave front and wants to make a start in life.

You see the young TMB staff giving almost a logically precise explanation of the package costs. Not a word or number out of place in a logical procession of thought.

You see the Malay banking staff efficiently going over the forms even when it is his lunchtime. And the Malay teacher who is so the favorite with his students for his enthusiasm. Or even the Kastam, JPJ and Imigeresen officers who are warm and engaged and effective in their customer service to others.

These are people who have ignored the intrusive and destructive politics of communal differentiation.

Thereby embracing the interdependence that is the essential factor for all communities to rise above the chauvinism that has been weaponized just for political gain with view to treasury funds for projects to reward and sustain not the poor, not the middle class moderates, not even the honest rich - but the cronies and elites and patrons of the political poltroons.

What will be the inevitable result of all the bad things done on the Malay psyche?

Our Malays will actualize their own self-fulfilling prophecy. Irrationally fearing they will be swarmed by the minorities, they hold onto the very political entity they know without a doubt is bad and corrupt and irrelevant.

Those who have embraced the Malaysian model have come out realizing they have lost nothing.
Their cultures, jobs, earnings and standing in society remain.

And they realize they have gained something. Their humanity, honesty and transparency in their treatment, coexistence and cooperation with the other communities.

And they have stopped something. The chauvinism and parochialism that are the triggers of action-reaction racialism such as causing Plus food and 1Malaysia retail outlets workers to treat non-Malays differently which in turn may generate reactions.

And they have earned something. The wisdom that any progress in this world is based on inter-dependence one with others, whether friends or strangers of any background, stripe or status.

For all are under the same Sky.

walla 25 September 2013 at 09:44  

3/3

The way to help our poor come up and get a crack on life is clear. Build goodwill and inter-dependence, stop wild and irrational federal spending, put public funds to good use where it can bring back real direct growth to industries, and deliver real direct benefits to the poor and needy.

Last but not least, banish all the riff-raff political nonsense that has usurped the moral centre, suppressed the moderate stream, impoverished the potential of the future, and destroyed the very fabric of this nation as she hurdles into the storm yet to come.

We don't need another beep or boop. Not a single acronym has connected to the poor or needy.

If salmons can be spawned in the Yemen (http://is.gd/QMOEFl), throw Fishery and USM a challenge to make it work as mini fish farms for every poor in the rural areas. Loan them state land to get started. If not salmon, any other high-priced fish can also do.

And there are thousands of other potential Ceriatone's in this country. See the Malay man tinkering to repair tv sets in his small shoplot. A recycle industry can be created if he can repair the parts and a global parts recycle supply chain can be delivered to his doorstep, thereby opening more opportunities for him.

See the makcik buying groceries by the cart-load to put into the sampan to be ferried across the river. So much more can be done to catalyze her own individualized economic growth by good micro-financing without the intervention of middlemen. So much faster can it be operated if mobile payments can be made in rural areas. Don't underestimate their ability to use technology when it can help them make more money.

If we open our eyes and free them from the tension of official racialism, if we bypass all the bad things done onto our minds that have buried good feelings for other fellowmen and women, if we decide to take on our own destiny and not leave our fate in dirty hands commanded by mischievous minds, it is possible to stop the slide and create a new start for the future of the young and this nation.

Wake up, Malaysia.

Selia Rumah 25 September 2013 at 14:48  

Datuk,

Tolong saya datuk, saya orang yng sedikit diMalaysia ini yang tercicir dalam pembahagian/pencarian ekonomi/bantuan negara. Bila harga barang naik atau gaji pekerja naik saya jadi nampak macam gelabah.

Umur : 52
Pekerjaan: Tiada - VSS pd umur 50
Hutang : kereta
Bantuan kerajaan : Tiada
Sumber kewangan : simpanan peribadi /KWSP, gaji isteri sebagai kerani

Kebolehan sebagai sumber kewangan : Tiada , boleh kalau dapat perniagaan frachis, tetapi modal kurang

Perkara dilakukan sekarang : ulang alik masjid , mencari kerja, balik kampung melawat ibu.

Tolong lah buat sesuatu Datuk supaya saya dapat mati di Malaysia ini dengan bibir saya tersenyum.

Anonymous,  25 September 2013 at 15:52  

Dato tak rasa bersalah ke menjadi penderhaka kepada perjuangan bangsa. Dato tak rasa terhutang budi langsung ke kepada UMNO yang menjadikan diri Dato seorang yang berjaya, pandai dan bijak.

Anonymous,  25 September 2013 at 19:35  


Anon 25 September 2013 15:52

Sampai bila kita kena ada sikap yang dianjurkan oleh saudara? Zaman feudal sudah lama berlalu. Keluarlah dari tempurung. Di negara maju, tidak ada konsep indebted to the party, person, govt...or whatever. Manusia datang dan pergi begitu juga dengan jawatan, kerajaan, parti dan semua perkara. Yang penting ialah membuat sesuatu berdasarkan prinsip. JIka tuan Islam, Islamlah sebagai prinsip. Jika tuan bukan Islam, nilai moral dan etika sebagai prinsip.Pendekata, kita melakukan sesuatu berdasarkan prinsip.

Saya selalu membincangkan hal-hal mengenai kemajuan Melayu dengan kawan-kawan. Kesimpulan yang saya boleh katakan walaupun tak pasti ialah:

Pertama: Semacam ada konspirasi antara kerajaan dan golongan beragama untuk mengkontrol pemikiran orang Melayu.

Kedua: Semacam ada sistematic effort untuk menjadikan orang Melayu mempunyai sikap hamba, takut dan pengecut dengan menggunakan isu agama, Melayu dan sistem raja.

Ketiga: Semacam ada continuos effort menjadikan Melayu lemah dalam berfikir, lesu dan tidak berdaya (kurang dinamik) melalui sistem pendidikan. Dengan menjadikan melayu terlalu beradab, jangan bertanya, terlalu menekankan memorization, repetitive learning and petty issues.

Terdapat konspirasi antara politician, agamawan dan kapitalis dalam mengkontrol rakyat dalam negara dengan membonsaikan minda,memfokuskan ritual, budaya celebration dan mengagungkan sesuatu pada tahap melampau.

Depress Malay

Anonymous,  25 September 2013 at 22:47  

The only way to save our country & helped our poor people is first to get rid of all those idiots,clowns and half past six politicians & ministers especially from UMNO/BN.

maae 26 September 2013 at 00:05  

Salam Dato

1. Begini lah sikap melayu yang mesti di pupuk. Bila kita berjiwa besar, pandangan Dato juga bersifat sejagat. Perlukah kita " downgrading, menghina, memfitnah " untuk kejayaan anak bangsa. Tidak salah Dato di parti mana tetapi ada paksi nya. Kata mustapha ong kepada anak nya, " jangan lupa root". Tengok implikasi nya sekarang.

2. Buat lah satu proposal pada PM. Saya rasa tidak salah pun. MCA dan DAP dari awal bekerjasama sehingga berlaku tsunami cina. Ada pengomen selalu sindir melayu lain katak bawah tempurung. Sesungguh nya manusia ini merasakan diri nya hebat, di mana kehebatan nya tidak boleh membawa kebajikan kepada yang lain, kecuali laba untuk diri nya sahaja. Dalam masa yang sama menadah dan meminta.

Pok Li,  26 September 2013 at 01:01  

Itu lah kejayaan UMNO, membonsaikan pemikiran Melayu. Tak dapat membezakan antara parti UMNO dan Kerajaan, baik dan buruk. Sikap buruk Melayu ialah terhutang budi sampai akhir hayat. Mereka lupa bahawa yang patut kita berterima kasih adalah kepada UMNO dulu yang baik dan berjasa. UMNO sekarang adalah penyangak yang tak layak dihormati.

Anonymous,  26 September 2013 at 09:22  

Tuan Sak,

Saya mendapat didikan, ehsan UMNO zaman Tunku, Razak & Hussien. Saya menjadi mewah sebagai kroni zaman Mahathir dan Pak Lelah. Harta saya cukup untuk menampung anak2 dan cucu2 saya walaupun tidak bekerja. Saya sekeluarga tengah menunggu PR dinegara luar. Sementara itu perniagaan saya diuruskan oleh proksi saya diKL. Saya amat bersyukur dan gembira selagi Melayu masih bodoh dan takut. Harap2 ia berlanjutan 50 tahun lagi..

Melayu yg miskin & berugama semuanya mencaci dan menghukum saya apabila saya mati kelak. Saya jawab, "Hisab Allah itu TUNAI, selagi kamu selalu sokong penindas, kamu akan selalu kena tindas".

Oh ya, saya juga berterima kasih kepada ustaz2 dan mufti2 terutama yg bergaji, berpangkat dan bergelar yg selama ini berjaya mempengaruhi minda melayu demi menegakkan kerajaan kesayangan saya.

~ Melayu Mewah

Anonymous,  26 September 2013 at 09:26  

anon@25 September 2013 15:52

‘..rasa terhutang budi langsung ke kepada UMNO yang menjadikan diri Dato seorang yang berjaya, pandai dan bijak.’

Kau sudah salah!

Yang terhutang budi olih orang Melayu yg berjaya, pandai dan bijak adalah kepada kaum bukan bumiputra. Umno jadi rent-seeker s’hja.

Kaum bukan bumiputra lah yang terhilang banyak keperluan, peluang menaiki taraf hidup, sambil memberi caruman seed money, supaya banyak orang Melayu dapahlah peluang untuk memperbaiki kehidupan. Malang, sebahagian kecil kaum Melayu s’hja dapat opportunities itu. Majority nya, business dan financial helps, sumua di masukan orang umno, cronies inclusive..

So, siapa yang menjadi penderhaka kepada perjuangan bangsa, sambil Negara, apabila maruah bangsa di perkecilkan?

afik,  26 September 2013 at 09:45  

Apa salahnya sindiran yang kebanyakan Melayu memang saperti katak dalam tempurung atau katak di rebus hidup2 secara perlahan2 ini adalah realiti yang sebenar.Bila kritik Melayu sikit ,pun naik angin macam kena sampuk hantu.Kalau orang bangsa lain mereka akan berterima kasih kerana mempelajari apa yang disalahi dan berubah.Ini yang sebab mereka maju.
Kalau salah mengaku sajalah dan move on.asyik nak salahkan orang lain saja.
Melayu dah di pupuk oleh umno dah lebih 50 tahun bro.Kalau dari bayi dulu,sekarang dah jadi atuk kepada cucu2 dah,tak kan nak susu dari tetek ibu lagi.Tak malu ke?
Dalam dunia binatang selalunya "survival of the fittest" untuk genes yang terbagus tetapi di UMNO ia terbalik.
Satu lagi contoh,bila persatuan ahli2 perniagaan bangsa lain berkumpul mereka berbicang bagaimana nak maju and cabaran akan datang,tetapi kalau persatuan Melayu,mereka akan minta kontrak kerajaan,tambah dana,asyik minta tak habis2 samalah macan nak susu ibu saja,tidak tahu berdikari macammana nak maju.Nasib baik sekarang ada generasi Melayu yang progressive dan kebanyakan menjauhi dari politik umno yang melemahkan mereka.

Anonymous,  26 September 2013 at 10:14  

maae,

'Sesungguh nya manusia ini merasakan diri nya hebat, di mana kehebatan nya tidak boleh membawa kebajikan kepada yang lain, kecuali laba untuk diri nya sahaja. Dalam masa yang sama menadah dan meminta.'

What a gem!

Now, who r u refering to? Never have a mirror in yr house?

Pariah!!!!!

Anonymous,  26 September 2013 at 12:12  

Perlukah kita " downgrading, menghina, memfitnah " untuk kejayaan anak bangsa
'Sesungguh nya manusia ini merasakan diri nya hebat, di mana kehebatan nya tidak boleh membawa kebajikan kepada yang lain, kecuali laba untuk diri nya sahaja. Dalam masa yang sama menadah dan meminta.' -maae

Saya setuju bulat2 ayat ini,tetapi agak siapa yang menadah,meminta,menghina, memfitnah?Pasti kaum lain selain dari Melayu.
Hey mana cermin saya.

Anonymous,  26 September 2013 at 15:22  

Salam semua ahli forum

Oleh kerana kita tidak ada blog sendiri. Bagus jugak kita menumpang blog Pak Sak. tempat meluahkan rasa kekecewaan, kesal. Bagi saya setiap orang mempunyai pandangan masing-masing. Bila kita bertanya atau bersoal jawab bukan menandakan kita merendahkan pandangan orang lain. Kadang2 spt nasihat atau menyatakan pandangan sahaja. Janganlah emosi sangat. Nampak sangat macam kita ni belum matang akal budi.

Pengalaman saya bekerja hampir 30 tahun di Jabatan Kerajaan menyebabkan saya sedar kan situasi ini. Hampir 98% Melayu dalam Pejabat saya maka boleh katakan budaya pejabat saya (Melayu) begini;

1. Melayu tidak mahu menerima kritikan dan mengkoreksi diri. Refleksi kendiri sangat lemah.

2. Gemar menutup kelemahan dengan memuji diri sendiri dan berasa diri pandai.Apabila ditegur melenting. Sensitif bukan pada tempat yang sesuai. Malu bukan pada tempatnya.

3. Tidak profesional dalam bekerja. mengutamakan perasaan bukan pemikiran. Kurang berfikir dengan mendalam. Banyak terpengaruh dengan arahan politik spt menteri kerana kurang berfikir secara kritikal. Tidak berani mengeluarkan buah fikiran kerana dibonsaikan oleh sistem. Yang berani akan hilang pangkat, tidak naik jawatan, tidak kenal prestasi, dijumudkan.

4. Malas membaca, malas menuntut ilmu yang lebih sikit dr pengetahuan sedia ada. Kalau adapun bacaan ringan, ceramah agama yang menggembirakan (lucu) tidak begitu mendalam, malas menyelidik sendiri, kurang mencuba kurang berani, ambil risiko. Takut kepada pelbagai perkara.

Dalam 20 juta Melayu, Melayu begini jarang2 kita jumpa (Mungkin ada):

1. Melayu yang memiliki pelbagai kepandaian dan diiktiraf (bersijil). Spt saya jumpa bbr orang di Jepun yang ada pelbagai ijazah kedoktoran. Seorang kawan mempunyai phd dalam kejuruteraan, sastera dan agama. Seorang lagi dr perubatan dan undang2 (peringkat kedoktoran)

2. Melayu yang luarbiasa kepandaiannya. Adalah dikatakan Prof ......... dalam kalangan ini. Tapi pengalaman menjadi anak murid beliau tidakla spt yang diperkatakan.

3. Melayu yang kaya raya suka membantu, merendah diri hasil usaha sendiri. Termasuk anak isteri ahli keluarga memiliki sifat yang serupa. Saya ada dengar cerita mengenai ................... Tetapi beliau naik disebabkan pertolongan politik.

Pendekata, mencari Melayu yang hebat, hampir tidak ada.

Depressed Malay

bumi-non-malay 26 September 2013 at 17:30  

Ceraikan hubungan Melayu = Islam = bumiputera.....adalah langkah pertama untuk hapuskan Sumpahan hamba abdi kepada UMNO-Sultan ....

Jangan lupa dimata Allah semua orang adalah manusia...

dah 500 tahun melayu masih ada tradisi yang menghamba abdikan pemikiran mereka...... Yang patut di pertahankan ...dah digadaikan....yang patut digadaikan...dipertahankan.....?? Ini permainan minda Hebat dari UMNO-Sultan.....memang benar ada LEBIH banyak orang melayu diluar UMNO dari dalam UMNO.....ini satu realiti penting kalau nak bergabung dan hapuskan Kekejaman UMNO terhapdap hidup sengsara awak!!....

Anonymous,  26 September 2013 at 18:40  

Malays can only choose to be depressed, be sucked into the infinite lies and sandiwara of the racial card, its supremacy, religion, defensiveness of the rebranded umno regime OR move on fast, both individually and collectively as demonstrated vividly in the lives of many sincere, committed reawakened new Malays in Walla's razor sharp mind and keen observations in ground zero - relevant and progressive with time, guiding us, the new, young, well- informed Malays, here and abroad who take pride in excellence in ones' respective field of expertise and time- tested communal work to make positive impact on others, in being sincere, hardworking, and be mature and responsible to learn and work well in collaboration with fellow Malaysians.

Coogee

Anonymous,  26 September 2013 at 19:58  

Melayu UMNO berjasa kpd Negara.Melayu PAS tidak ada jasa langsung.Kita miskin sebab PAS.Kalau semua Melayu ikut PAS matilah Melayu.

bumi-non-malay 27 September 2013 at 05:44  

Plan dah bermula dengan >>>

Mohd Nazifuddin Najib, 30, has emerged as a substantial shareholder of SerSol Bhd, which could soon be supplying ‘Cat 1Malaysia’


Hidup melayu Sultan UMNO-putera, mati Melayu Kampung-Hamba Abdi UMNO!!

Anonymous,  27 September 2013 at 07:05  

Salam semua

Melayu terlalu banyak politik, leka dengan sembang kosong. PAS tidak boleh diharap. Pemikiran mereka sangat sempit. Akibat mendengar ceramah berpuluh tahun. Tidak ada yang baik daripada kerajaan atau UMNO. Mereka sahaja yang betul.

UMNO terlalu sarat dan karat dengan rasuah, penyelewengan. Tiada jalan keluar lagi. Yang tinggal hanyalah parti rasis CIna spt DAP. Pada pandangan saya jika ramai Melayu yang jujur dan ikhlas masuk DAP dalam masa 10 tahun DAP akan jadi parti Melayu. Sementara Dlmasa 10 tahun itu, Melayu dalam parti DAP perlu belajar bagaimana cina berpolitik, menyusun strategi. Ramai DAP yang pandai dan tidak rasuah. Tidak lama selepas itu, Melayu dalam DAP akan dapat kuasa. Mereka akan disokong oleh ramai rakyat Malaysia tak kira Melayu atau cina. Malang sekali perjalanan 10 thn itu sangat panjang. Apa-apa pun boleh terjadi. Melayu yang ada dalam DAP harus bersabar dan perlu ajak dan daftarkan lebih ramai Melayu profesional masuk DAP

  © Blogger templates Newspaper III by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP