Copyright Notice

All rights reserved. No part of this publication may be reproduced, distributed, or transmitted in any form or by any means, including photocopying, recording, or other electronic or mechanical methods, without the prior written permission of the author, except in the case of brief quotations embodied in critical reviews and certain other non-commercial uses permitted by copyright law. For permission requests, write to the author, at the address below.

Sakmongkol ak 47

ariff.sabri@gmail.com

Wednesday, 26 May 2010

The building brick of society.


The building brick of society- it's the family. The persons/leaders, who forfeit the management of family values, don't deserve our support and trust to lead us. I don't mean to sound condescending, but family values form the basis of good government actually. It's one of the bedrock of the Confucian idea to establish peace under heaven. The individual in our society always operates in the context of the family.
The family unit and the values grounded on this building brick of society actually sums our hopes and fears we have for our society and eventually, our government, our nation. It's in this context that I find Sanusi JUnid's latest posting on his blog, his seminal piece.
Seterusnya, jika kita rujuk kepada keadaan keluarga sebagai asas kepada keharmonian dalam masyarakat dan negara :

TIDAKKAH KITA MERASA BIMBANG, GUNDAH DAN GELISAH, APABILA MENDENGAR

begitu ramai yang membuang atau membunuh anak, kisah cerai berai menjadi-jadi, anggota Parlimen, sebagai penggubal undang-undang, yang sepatutnya menjadi contoh dan teladan, tersenyum lebar menerima hukuman penjara, kerana berpoligami,

tanpa mengikut undang-undang; pemimpin terus merebut jawatan tertinggi dalam parti walau pun terdedah dengan skandal seksnya,

pemimpin parti dari satu agama yang mempunyai dua orang isteri dari dua agama yang berbeza,

pemimpin yang mengharapkan kesalahannya, jika terbukti nanti, terampun dengan popularitinya,

pemimpin yang terus mempertahankan kedudukannya sebagai pemimpin walaupun disahkan mengamalkan rasuah politik,

dan akhir-akhir ini kita terbaca dalam Mingguan Warta Perdana seorang isteri Menteri menyerang seorang pelakon yang jelita. Sudah tentu keluarga yang terlibat berada dalam sengsara.

Mampukah mereka yang keluarganya dalam sengsara mengamankan negara, dan membahagiakan rakyat jelata?

Kita juga letih mendengar nasihat dari mereka yang pernah menjadi pemimpin, yang mengecewakan, tidak berhenti-henti turut memberi nasihat dalam berbagai perkara pula. Bolehkah, sebagai rakyat, kita katakan kepada mereka, dalam bahasa yang mereka mudah faham - 'please leave us alone.'


 

One UMNO leader with whom I have always been and am fascinated is Sanusi Junid. Whenever he rose to speak during UMNO general assemblies, I would be at my most attentive self. In one particular year, I sat spellbound when he characterised Malaysian politics by using the Ringgit notes as analogies. The most expensive being politics with the picture of the Malaysian parliament depicted on that note. I can't remember which Ringgit note- perhaps it was the Thousand Ringgit note.
I attended several of his talk sessions whenever I had the opportunity. As he was a leader of the MAYC, he spoke at many MAYC functions. Though never a member of any youth organisations, I would try to attend his talk sessions. I found whatever topics he spoke on to be interesting. He has this uncanny ability to weave his speech with anecdotal wisdoms.
I shall always remember his formulaic characterisation of a good leader- ABDRS- Amanah, Berani, Disiplin, Rajin Dan Setia. At other times he regaled us with the story of si Tobeng. In his latest blog, he tells us again, the story of the fishes in Ho Chih Min's home that would jump when people clap their hands.
He is the one, Anwar Ibrahim feared most in Dr Mahathir's team. Anwar would ask his people to immediately get tape recordings of what Sanusi said at his speeches. I can never forget Sanusi's story about the animals he looked after when he was the Agriculture Minister.
Saya jaga banyak binatang di dalam tugas saya sebagai menteri pertanian. Tapi yang paling saya tak tahan ialah babi- kerana binatang ini akan menyondol kita dari belakang.
I once attended a Hari Raya function at his home in Bangsar. As I took off my shoes, Sanusi told me- keep your shoes in a safe place. Ini, adik adik saya, bukan boleh percaya sangat bila tengok kasut cantik. Nanti hilang….We all let out guffaws.
I hope our UMNO leaders think about what Sanusi said. Everyone in Malaysia was stunned with incredulity at the spectacle of the windbag from the land below the wind, smiling upon being sentenced to a month's jail. The symbolism behind the cynical smile wasn't lost on many of us- the couple simply made a mockery and poked fun at Islamic law. He should be given a heavier sentence.
Leaders who made a virtue of owning up to his sexual exploits continue to lead others. Something is clearly wrong with our value system.
Leaders who don't seem to take seriously the religious sanctions against allowing spouses to retain their original different faiths. The obvious implication here is that religion has become a private thing. What religious denominations will the children follow? Can they decide what they want at a young age and then, midway, adopt different religions?
The basic political unit is the family actually. There is a serious note in Sanusi's anecdotal essay- the basic unit of society is the family. It is very difficult for us to accept that one who isn't able to manage his/her family affairs can handle the country and serve as its leaders. The husband who can't manage the wife is easily seen to be subservient.
The family and family values ran through the entire Confucian idea of establishing the ideal government. In an interview with Fareed Zakaria, Lee Kuan Yew spoke on this theme. They are represented in the Confucian maxim of XIUSHEN QIJIA ZHIGUO PINGTIANXIA. They are essentially a formulaic summary which offers counsel toward the ideal of "great peace under heaven," which is another term for judicious government. The ultimate goal in Confucian political philosophy, as stated in this aphorism, is to bring peace under heaven (pingtianxia). How does one do this?
To do so, one must first be able to keep one's own household in order (qijia), which in turn requires that one cultivate "self" (xiushen). This teaching is a political philosophy that emphasizes the role of government and stresses the ruling elite's moral obligation to strive to bring about peace under heaven. Peace under heaven in turn encapsulates such ideas as public safety, national security, and water and forest management and also, this concept of peace under heaven should be interpreted to include peaceful living and existence for all things under heaven.
But always, the basic building block is the management of the family and family values. I hope UMNO leaders read what Sanusi is saying and study them further.

13 comments:

Richard Cranium 26 May 2010 at 21:09  

fuyoh, Dato, quoting Chinese words!

Is this the start of Umno engaging with the Chinese directly as you had blogged before?

Anonymous,  26 May 2010 at 21:27  

Why dont datuk read from Dr Asri:

http://drmaza.com/home/?p=1140

Seseorang yang berkahwin dengan proses yang halal diambil tindakan hanya kerana dia berpoligami. Dalam masa yang sama, kita boleh melihat berbagai filem dan aktiviti seni yang berpelukan dan bermesraan atas pentas, ditonton ramai tidak pernah diambil tindakan.

Quiet Despair,  26 May 2010 at 22:11  

Saudara

Tidak ramai dalam UMNO layak bercakap mengenai family values kecuali anda dan Tan Sri Sanusi.
Anda mempunyai keluarga bahagia dengan anak seramai tujuh orang. Begitu juga Sanusi - seorang suami, bapa dan datuk yang baik.
Sanusi seorang tokoh UMNO yang berfikiran tajam. Tetapi seperti saudara, tidak dapat pergi jauh kerana UMNO takut dengan intelek dan sikap berterus-terangnya.
Sayapun suka mendengar Sanusi bercerita tentang berbagai-bagai teori seperti angan-angan Mat Jenin dan berbagai lagi sindiran sinis.
Dia pernah memberitahu kawan-kawan rapat UMNO ni macam-macam ada seperti kaki judi, kaki betina, kaki samun, kaki masjid, kaki pukul etc.
Pernah dalam ucapannya memberitahu tabiat orang UMNO menurutya makan sedap-sedap di hotel, tetapi isteri dan anak-anak makan ikan kering di rumah.
Tak tahulah itu literally or figuratively mengenai orang UMNO yang suka makan luar.
Ini menunjukkan sikapnya yang perceptive, call a spade a spade and dont suffer fools.
Ramai orang berkata dia mempelajarinya daripada mentornya King Ghaz. Banyak persamaan antara mereka berdua yang setengah orang UMNO menggangap jelik.
Sanusi mengakuiinya dalam obituarinya untuk King Ghaz yang bertajuk Terima kasih Tun.
Dia mengiktiraf kecerdikan King Ghaz tetapi tidak lokek mengajar orang bawahnya dengan membahasakan dirinya Abang.
Sanusi juga mencontohi King Ghaz dengan mempunyai sebuah rumah yang cuma menempatkan buku-buku sahaja.
Many foreign correspondents and diplomats go to King Ghaz's house to borrow his books and to do references.
Umno perlu orang sepertinya yang bukan kaki angguk, kaki hasut atau kaki bodek.

Anonymous,  26 May 2010 at 22:28  

Sak,

I'm no fan of Bung but he did something that Islam encourages, no? Maybe he broke the law of the land but for you to suggest that he should be given heavier sentence for following the teaching of the religion of his choosing, is a bit over the top. Not a good example to illustrate what you meant in your article, IMHO.

Quiet Despair,  26 May 2010 at 22:32  

Anon 21.27

Tiada siapa mempertikaikan Bung Mokhtar bernikah cara halal. Yang menjadi isu ialah dia tidak mendapat kelulusan isteri pertama dan juga mahkamah.
Apa yang menghairankan saya ialah bagaimana Kadhi mengkahwinkannya tanpa dokumen-dokumen yang perlu.
Kadhi itu pun patut dihukum.
Sayugia diingatkan, anak muda yang bujangpun mesti mendapat pengesahan daripada ketua jabatan yang dia belum pernah berkahwin dan menghatar surat itu ke Jabatan Agama.
Adakah ini bermakna ada satu law untuk orang biasa dan satu lagi untuk MP?
Yang jeliknya dia penggubal undang-undang tapi melanggar undang-undang.
Memalukan bangat.
Lebih memualkan perangainya yang tersipu-sipu, menyeringai, berpegang tangan, berposing dengan isteri starletnya tanpa segan silu.
Macam bangga dan tidak tahu sopan langsung ditonton oleh anak-anaknya dan juga kita semua.
Bak kata belia sekarang, gediknya, getiknya berlagak macam pelakon tua yang pencen.
Mungkin Yusof Haslam boleh mengambilnya untuk melakonkan watak datuk atau Tan Sri dalam dramanya.

Habib RAK 26 May 2010 at 22:40  

I too can synch with Sanusi. The last time i went to his house a few years ago, it was in Sec 16. Perhaps he has now moved to Bangsar. All the same, I cannot synch the views of his son Akramsha. In fact, I think Sanusi must have dropped him whilst he was a child. Totally retarded.

Red Alfa 26 May 2010 at 23:09  

Salam Dato'

Perhaps a few of the commentors have missed your point, me included?

But I like why you brought forth your point through the leadership ideals by Confucianism, other than the Islamic ideals we are accustomed to.

Yes, Dato', a society is but an extension of the loving and respectful family unit and to achieve this the husband/father must be a principled, caring and responsible leader of his household.

By saying this, it becomes easy isn't it who you wish should not be the leaders of the party or the country?

Anonymous,  26 May 2010 at 23:35  

When you address a person as a Brother, and then call him B--I, I wonder what that will make of you...a brother of B--I.
By the way, talking of family values, I think this particular family of B--I shows great strength, love, faith, loyalty amongst one another

dahserikngankeris 27 May 2010 at 02:26  

i like the kia-san dato, macam macam kaki ade dalam umno nih...MT meeting nih, hope they read ur posting

lead your family first then the country....son of a gun, my sentiments exactly dato.

bravo!

Anonymous,  27 May 2010 at 09:06  

"pemimpin parti dari satu agama yang mempunyai dua orang isteri dari dua agama yang berbeza"
Sapa dia pemimpin ni? nak tau juga.
kalau pemimpin ni bukan islam, tak ada hal lah.

sri hartamas

PANJI HITAM 61 27 May 2010 at 09:21  

Well said but actions still speak louder than words.

Time to act... we need an organisation, a third force, something like Bersih or Ombudsman, sadly only Perkasa seems to be taking that role!

The rise of the Panji panji hitam!

PH Chin 27 May 2010 at 11:51  

Dato'

Yes, the breaking down of the family units is getting worst by the day.

Perhaps many of us have forgotten to love God and to love our neighbours as ourselves.

  © Blogger templates Newspaper III by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP