Copyright Notice

All rights reserved. No part of this publication may be reproduced, distributed, or transmitted in any form or by any means, including photocopying, recording, or other electronic or mechanical methods, without the prior written permission of the author, except in the case of brief quotations embodied in critical reviews and certain other non-commercial uses permitted by copyright law. For permission requests, write to the author, at the address below.

Sakmongkol ak 47

ariff.sabri@gmail.com

Friday, 7 February 2014

Pengajaran dari Tun Dr Ismail.



An honest man is not neccessarily a nice man- Tun Dr Ismail.
Bila kita tengok suatu kumpulan Melayu menyembelih ayam dan menyimbah darah keatas beberapa potret MP bukan Melayu kita sedih. Apa sudah jadi kepada bangsa Melayu? Sudah lah miskin, laku perangai pun miskin. Ini agak nya, kebenaran dalam pengamatan pendita Zaaba bahawa orang Melayu pada hitung panjang nya miskin dalam serba serbi. Miskin wang Ringgit tidak terperi, ditambah miskin pula dalam laku perangai. Bagaimana perlakuan sedemikian menegakkan maruah bangsa Melayu, pemimpin Melayu dan Raja2 Melayu?
Maruah Melayu macam mana yang tercemar dan tercalar? Takkan lah Melayu seperti ini yang kaya raya, gagah perkasa memerlukan kaedah samseng dan samseng2 untuk mempertahankan harga diri dan maruah mereka?
Sembelihlah ayam, itik atau unta sekali pun, keadaan orang Melayu tidak akan berubah. Seperti saya sebut dalam artikel yang lalu, lama sangat sudah kita memekik ketuanan Melayu sana sini- tapi kita yang tuan duduk rumah setinggan, rumah pprt, rumah kos rendah. Yang pendatang duduk rumah besar, pangsapuri ratusan ribu ringgit bahkan jutaan ringgit. Maruah Melayu, pemimpin Melayu tidak pula dianggap tercalar. Maruah raja Melayu saya tidak hendak sebut, sebab semua mereka kaya raya.
Ramai Melayu tidak faham- taat kita kepada kerajaan adalah taat bersyarat. Its always a qualified loyalty and allegiance. Mereka yang cetek akal tidak faham konsep bertaat setia. Demang lebar Daun semasa berbaiah dengan Seri Teri Buana dahulu pun, mesyaratkan taat setia anak cucu dia. Selagi pemerintah(ketika itu Raja lah) tidak menganiayai anak buah Mr. Demang, maka mereka taat. Tapi jika dianiayai dan dizalimi, taat itu batal. Mr Demang nyata lebih farsighted dari budak2 yang balik dari Amerika dan England yang turut memekik Malay supremacy sana sini.
Nabi kita pun ada sebut supaya memuliakan raja dan membesarkan akan dia- kerana raja itu bayangan Allah dimuka bumi dengan syarat dia berlaku adil.
Dalam semua kes, ketaatan kita mesyaratkan pemerinatahan yang adil.
Saya cukup benci mendengar pengakuan orang melayu, mereka tidak akan sanggup menyebelahi bansga lain . Ini pemikiran Nazi Germany. Jahat mana pun Melayu, kita mesti sokong. Sebab itu saya kata orang macam ini adalah calon terbaik untuk samseng Melayu masuk kerumah mereka, tidor dengan isteri dan anak perempuan mereka, mereka sedia menyebelahi perbuatan samseng Melayu tersebut, sebab, apa pun, mereka itu Melayu.
Hidup Melayu!.
Tok nenek saya dahulu berperang dalam pemberontakan Pahang berparang, bertombak dan berlembing dibunuh dan membunuh petualang dari bangsa sendiri jugak. Malu kita anak cucu Tok Gajah Imam Perang Rasu Abdul Salam bin Tok Shahrum jika menyokong UMNO sebab UMNO dan sekutu mereka, masih anggap Tok Gajah sebagai penderhaka dan pemberontak. Tidakkah pasukan bola Pahang sedar bahawa Tok Gajah masih dianggap sebagai pemberontak yang jadi magsa konspirasi Inggeris dan Raja nya sendiri?
Jadi berhentilah nak beritahu kita bagaimana dan dimana meletakkan asas perjuangan kita.  Prinsip kita ialah perjuangan menentang kepalsuan, kemunafikan dan kezaliman dan kesamsengan, tidak mengenal bangsa. Yang penting ialah melawan kesamsengan bukan identity samseng itu.
Apa kaitan lakonan lucu arahan Teresa Kok dengan maruah pemimpin Melayu, bangsa Melayu dan Raja2 Melayu? Perkara yang dijadikan bahan lucu betul dan benar berlaku. Harga barang meningkat, kualiti pendidikan kita menurun, keadaan keselamatan negara tidak aman, lanun ramai dilautan kita, pengurusan ekonomi teruk, harta dan wang rakyat dibazirkan oleh pemimpin yang boros.
Keadaan orang Melayu, miskin, corot dalam perlumbaan, ketinggalan dalam banyak hal, lemah serba serbi , semua ini tidak ada kaitan dengan bangsa Cina. Bukan orang cina yang menyebabkan Melayu jadi demikian. Bukan orang Cina yang memerintah orang Melayu.
Yang memerintah orang Melayu ialah kerajaan yang di pimpin Melayu. Maka jika bangsa Melayu lemah serba serbi penyebab nya ialah kerajaan. Tukar kerajaan tersebut dan tengok bagaimana orang Melayu hidup.
Kemudian, kita tengok pula suatu kumpulan Muslim dari bangsa Melayu membuat poster tawaran RM1200 kepada sesiapa yang boleh menampar Teresa Kok. Banyak sangat kah duit orang ini? Kalau banyak, masukkan kedalam tabung kebajikan Raub. Ramai orang susah disana.
Bila perkara demikian berlaku, maka sedarlah kita dalam negara ini ramai orang Muslim, tapi kurang Islam dilaksanakan. Islam tak suruh kita melakukan keganasan dan tabiat hodoh macam ini.
Sudah lah bangsa kita Melayu termundur dan berkurangan dalam serba serbi, laku perangai lebih teruk dari kemiskinan mereka. Apa yang mereka dapat dengan perbuatan demikian?
Adakah dengan melakukan demikian, harga barang akan turun, rasuah akan berhenti, pencurian harta dan wang rakyat akan disekat? Ianya hanya menimbulkan kemarahan orang Melayu dan mengundang kebencian bukan Melayu.
Sepatutnya, setelah 57 tahun kita merdeka, takde lagi perkara perkauman seperti ini. Orang cina ada yang tingal di bumi Malaysia ini 5 hingga 6 jenerasi. Mereka pun sudah jadi warga negara Malaysia. Jika kita suruh mereka balik ke China, orang China pun tidak mahu terima mereka. Demikian juga orang India. Zahid Hamidi jenerasi berapa dalam Malaysia? Kedua? Ke3? Kalau setakat 3 jenerasi, maka cina yang sudah 5 keturunan duduk disini mempunyai lejitimasi yang lebih daripada Zahid Hamidi untuk mengakui warga negara.
Pagi2 tadi saya terima panggilan dari seorang sahabat. Dia berkerja lama dengan Tun Dr Ismail. Kalau dizaman Tun Ismail, perkara seperti sembelih ayam dan provokasi ganas yang lain pasti tidak berlaku.
Satu daripada quotation Tun Dr Ismail yang famous ialah an honest man is not neccssarily a nice man. Ini prinsip hidup Tun Dr Ismail. Sebab prinsip ini dia di geruni oleh kawan dan lawan. Tun Ismail selalu menasihatkan orang Melayu bahawa yang menguatkan orang Melayu ialah undang2. Tanpa undang2 orang Melayu akan lemah. Janganlah kita ingat kita ada askar melayu, polis melayu, raja Melayu, kita ini kuat. Orang lain pun kuat juga. Pahlawan Melayu Melaka dahulu pun kuat dan perkasa. Bila Portugis datang dengan teknoloji perang moden, empayar Melayu Melaka pun luput dari sejarah.
Sekali lagi, kita ulangi. Apa yang kita dapat dari menyembelih ayam dan menyimbah darah? Boleh kita hapuskan rasuah? Boleh kita berhentikan samun? Boleh ia meningkatkan pendapatan orang kampong?
Izinkan saya cerita suatu peristiwa Tun Dr Ismail. Suatu ketika seorang profesor( ketika itu professor madya) dari UM telah menulis suatu poison pen letter atau surat beracun yang mengecam bangsa cina. Polis sudah bersedia nak tangkap professor ini tapi Tun Dr Ismail kata- jangan, bring him to me.
Jadi pegawai dari kementerian dalam negeri pun membawa professor tersebut bejumpa dengan Tun Dr Ismail. Tun Dr Ismail bertanya pada professor itu- what kind of professor are you? Professor itu jawab, saya professor ilmu geography. No, that is not the question I am asking you. I asked , what kind of professor are you?
Apa yang awak boleh capai daripada menulis surat beracun tersebut? Ia hanya akan menimbulkan kemarahan orang Melayu dan menanam kebencian bukan Melayu. Akhirnya jadi pertumparan darah. You hendak jadi that kind of professor? Professor itu cuba membantah dengan mengatakan- itu Tunku buat macam itu…, Dr Ismail kata, that is not the issue. The issue is the poison letter you wrote. Ia boleh meningkatkan ketegangan kaum.
This is what I want you to do. You go back and withdraw all those poison pen letters, if not I will put you under ISA.
Sebab itu Tun Dr Ismail selalu kata, an honest man is not necessarily a nice man. Tun Dr Ismail was prepared to be brutally honest.

22 comments:

the mean machine,  8 February 2014 at 00:01  

Let us put these honest men,Anwar,Azmin,Rafizi,Najib and Muhyidin in one room and let them slugged it out.The one man coming out walking is the most honest of the lot.

Anonymous,  8 February 2014 at 00:08  

Good point about the professor and Tun Dr Ismail story. Suppose that LKS called up Ms Kok and ask her to retract the video since it has cause very negative reaction, LKS could be in the same league of Tun Dr Ismail. That is the brutal honesty since like you said the pendatang behave better than the melayu yang miskin harta dan miskin perangai.

Hatimurrudzi Uda Mat Dris 8 February 2014 at 03:32  

Huh..tersentuh hati akan atikal ni.
Nampaknya pemimpin harini cuma pandai berpolitik utk kepentingan kerjaya politik dia aje dn xpandai nak membentuk sahsiah peribadi rakyat.

Cahaya Qalbu,  8 February 2014 at 05:01  

1 of 2

"If you tell a lie big enough and keep repeating it, people will eventually believe it. But the lie can only be maintained as long as the State can shield the people from the political, economic or military consequences of the lie. Hence it becomes vitally important for the State to use all of its power to repress dissent because the truth is the mortal enemy of the lie, and thus by extension, THE TRUTH IS THE GREATEST ENEMY OF THE STATE.”

-Joseph Goebbels, Hitler's Minister of Propaganda

The Biggest Deception…

UMNO is, in fact, a pocket-sized minority in this country, yet it continues to act like a tyrant !!!

Is Umno really that omnipotent that all of us living in this nation have to kow- tow to its wishes?

Let’s disinter some figures to study whether Umno deserved to throw its weight around as the so-called representative of the majority in Malaysia…

UMNO has been in power in this country since 1957. Its dominance in Malaysian politics has never been questioned as much as in the past 15 years, in fact, since Anwar Ibrahim was sent to prison.

The then UMNO Baru president Dr M was struggling to stay in power even as UMNO members were deserting him to start a reform movement that put justice and fairness as its top priorities. This movement has since evolved into a full-fledged political party called Parti Keadilan Rakyat (PKR).

If not for the support of the non-Malays community, Dr M and his UMNO Baru would have ‘bite the dust’ in1999.

However…what was later known as the 2008 political tsunami has indeed unlocked the minds of the larger populace of this country as PAS is no longer perceived as a threat to the Chinese community and numerous Malays also realized that the Chinese-dominated DAP was not made up of Communists or Christians either

The 2013 general election or GE13 has been a mind-opener too. Pakatan Rakyat coalition had in fact won the popular vote, securing 52% of the total ballots cast compared to UMNO/ BN, which only managed to scrape together 47%..

Yet many of the ordinary citizens are still afraid to be openly aligned to Pakatan, though that is fast changing, which is why many believe the current administration under Najib Razak is pushing hard to revive draconian laws so as to further scare the people into docility.

This is due to the brainwashing which UMNO has fed Msians for many years. It has created a myth that they are in power because they represent the majority of the population. Quite the reverse, when one start analyzing further, the truth will unfold itself.

As much as the Umno-led Government would have us believe that the Bumiputra make up 68 percent of the country’s population, the truth is that Umno only has slightly over 3 million members or about 11 percent of the country’s population. This is provided that Umno's record of its membership is true and not padded up in the first place.

The 68 percent in our official statistics includes the Bumiputra of 3.5 million in East Malaysia, where the majority of them are Christians.

The 'mamaks' or Muslim Indians such as Dr M and Shahrizat only constitute a small percentage of the 'Malay' population.

The Malays, including the Malays in East Malaysia, are only about 15 million against a population of 27 million in 2010 .

At 3 million, Umno Malays/members in verity only form 20% of the total Malay population, just 11% of the Malaysian population! The rest are either members of other political parties, such as PAS, PKR and DAP or just the silent majority who are fence-sitters.

And of the 3 million members, it is to be believed that many joined Umno to get a slice of the economic pie via nepotism..

Cahaya Qalbu,  8 February 2014 at 05:02  

2 of 2

Was Najib Razak, the prime minister, also picked by a vote of the majority or merely by some 24 UMNO Supreme Council Members?

Perhaps, this is one reason why Najib Razak, despite all the efforts to win the people’s hearts, could get nowhere compared to Abdullah Badawi earlier popularity that stated a simple slogan, “Work with me, not for me!”

Meanwhile, UMNO also has been using other races as their punching bags. And that is why, whenever there is an opportunity, the other communities would retaliate against UMNO which proves UMNO seldom lived in peace with other communities.

UMNO too is not afraid of any ethnic community but its greatest fear is for people like the Sarawak Chief Minister Taib Mahmud to desert the BN’s ship.

For this basis, despite calls by NGOs, an UMNO-led government will never hunt Taib. It is not that the government does not have enough evidence but Taib knows that he has UMNO’s nostrils by the leash.

Furthermore, money politics has never been an issue in UMNO, and knowing Najib's tenuous hold on power, the grassroots can demand more money for any mission that their leaders want them to perform.

To the grassroots, this is their ticket on the notorious UMNO’s gravy train, especially since ill-gotten wealth snatched by some of the UMNO’s elites run into billions of ringgit. After all, what are few more millions of Ringgit by comparison?

Deep in their hearts, UMNO leaders know that they can’t sustain to be in power the moment their delicate position is exposed. As such, they formulate every effort to boost their grassroots support.

Until 80 percent of the population begins to realize that it is the 20 percent “UMNO elites” that decide on their livelihood, the country will continue to descend the scale.

And the 80 percent majority are people of all races who are not in UMNO, who would very much like to see this country, become what it is supposed to be; a progressive and prosperous, free from corruption and power abuse !!!

Thus…

Tyranny, falsehood and mental slavery can only flourish when the people are frequently intimidated, hence terrified of the government.

There will only be justice, truth and liberty when the government finally is afraid of the people..

###

CQ…

the cuckoo guy who know's,  8 February 2014 at 10:57  

It was a stupid video in the first place.And the idiotic fools of the ruling regime took the bait,all hook and sinker.Only the fools crowd and crow together.

Anonymous,  8 February 2014 at 11:40  

Cq,

Government stemmed from the word govern and to govern you need rules and order based on justice , truth and liberty. Apa yang merepek repek into it will happen when the government is finally afraid of the people. We are developing political awareness be PR or BN and people like you are subversive really and moulding militant like ideology to the people..

Government operate on rules and not by being afraid of people

Kampong man,  8 February 2014 at 11:48  

Salam Sak dan Affendi,

Alfathiha bagi ibu mu tersayang yang baru sahaja kembali kerahmatullah hari ini.Semoga Allah mencucuri rahmat pada roh arwahnya. Innalillilah hiwainnailaihi rajiun... Ameen.

Ikhlas dari kami sekeluarga.

Anonymous,  8 February 2014 at 16:13  

Salam YB Sakmongkol,
Jangan ambil pusing soal Melayu ini, memang begitu perangai sebahagian besar terutama nya UMNOGOK di negeri Datuk, terutama yang rendah pendidikan, apa kerja mereka berdengki, jatuh menjatuh , adu domba semata-mata kerana kuasa dan harta. Ada yang sampai dikatakan isteri tak ngaku kahwin dengan nya, pembuhung, cakap besor. Orang macam ini jadi wakil rakyat, berhenti dan letak jawatan lah, memalukan parti je. Kerja nya asyik nak merabus je.......hehehe geli sungguh pemimpin gini.


Pendompok

Quiet Despair,  8 February 2014 at 21:30  

I join Uncle Kampungman in prayers for the passing of your mum. AlFatihah to her. Semoga rohnya dibekati Allah. Ameen. Condolences to you and family.

bruno,  8 February 2014 at 22:22  

Dato,my condolences to you and family for the passing of your mother.

Cahaya Qalbu,  8 February 2014 at 23:05  

>> Anonymous 8 February 2014 11:40….

Hmmm bro…u got it quite wrong…. What it means is…people are the masters of any county,,, not the other way round…. Cuz they are the one who paid their salaries n voted them into office…

Of course a govt. need laws n order to govern a country….but not the kind of some UMNO-made laws or policies that was only meant to enrich themselves and fortify their continuous power….not so beneficial for the rakyat in a democratic country….

One set of law for the ordinary people…while another set for UMNO/BN leaders, their families n cronies akin to an authoritarian country !!!

walla 9 February 2014 at 00:09  

My condolences, Sak.

Anonymous,  9 February 2014 at 07:18  

Dato,condolences from my family.


S.E.

Sam,  9 February 2014 at 14:51  

Condolences Dato Sak.

Anonymous,  9 February 2014 at 21:08  

My condolences to you and your family for the passing of your mother.

Anonymous,  10 February 2014 at 08:23  

Thanks for writing an educational article about Tun Dr. Ismail. Tun never liked Mahathir because he knew and have read the poison pen letter addressed to the Tunku. Mahathir would never be back in UMNO and become the leader had Tun Dr. Ismail were alive.

Anonymous,  10 February 2014 at 12:33  

TDI would've long ISA-ed & threw away the key for this Malay wannabe & shit-stirrer cum Kangkung professor !
http://www.sinarharian.com.my/kolumnis/ridhuan-tee-abdullah/kenapa-melayu-terhegeh-hegeh-1.249168

Anonymous,  10 February 2014 at 13:55  

There are 2 ways to destroy the opposition with the following:-

1) Legal way - is to use the political weapon to ISA/or police to detain those opposition representative if they are given a bad image to BN.

2) Illegal way - is using those samseng to threaten the opposition representative with cow head and chicken blood or May 13 because they are unable to bring the issues to court due to lack of evidence.

Street protest with threaten is a culture of BN now when they are unable to bring the issue to court and no one will be penalized if the protest is in BN favour. The minority Samseng in Penang/selangor is the good yardstick to gauge the double standard.

But unfortunately, the majority of malay muslim in Malaysia will be rewarded with intolerance race in malaysia.

BN has tarnished the good Malay Muslim in Malaysia as a whole. I wonder why the good Malay keep silence and let the minority BN cronies keep continue show their bad culture to other or the world?

1) legal way - is to use the political weapon to ISA/or police to detain those opposition representative if they are given a bad image to BN.

2) Illegal way - is using those samseng to treathen the opposition representative with treath

Suci Dalam Debu 10 February 2014 at 13:57  

YB Dato Sak,

My condolences to you and family.

Orion Han 12 February 2014 at 11:13  

"Why did we fight for Merdeka? So that the different races can be divided? That can't be the way, right? That can't be why all these great Malay and Umno leaders fought for this ... Something is wrong...
I hope the new discussions will start. Why are we building Malaysia? What Malaysia are we building? What kind of symbol is Malaysia supposed to be?"
-Ismail Abdul Rahman

I think the greatest contribution of this article is that it prompted me to read up on the man himself, Ismail AR. He played a huge part in Malaysian history and it's a shame a lot of his contributions won't be remembered by our future generation. Thank you Datuk, for your tribute to him.

Anonymous,  14 February 2014 at 20:33  

YB Sak,

So the update
My condolences to you & family

  © Blogger templates Newspaper III by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP