Copyright Notice

All rights reserved. No part of this publication may be reproduced, distributed, or transmitted in any form or by any means, including photocopying, recording, or other electronic or mechanical methods, without the prior written permission of the author, except in the case of brief quotations embodied in critical reviews and certain other non-commercial uses permitted by copyright law. For permission requests, write to the author, at the address below.

Sakmongkol ak 47

ariff.sabri@gmail.com

Tuesday, 21 March 2017

Ketuanan Islam dan Ketuanan MelayuSatu hari akan tiba- bila kita ditanya, mengapa kita melakukan kemungkaran, bermusuhan sesama sendiri, bahkan hingga sampai kepada tahap mahu mencederakan sesama sendiri. Ketika itu, bila kita sedar kita akan kata- kita jadi begini sebab kita dengar hasutan ketua dan pembesar2 kita dan mereka membawa kita kepada kesesatan. Ketika itu, kita akan berdoa kepada Tuhan supaya menghukum mereka 2 kali ganda dan melaknat mereka dengan laknat yang besar.
Orang Melayu akan menyumpah pembesar2 mereka, tak kira ustaz atau pemimpin secular dengan maki dan cerca kerana merekalah yang menyebabkan kita bermusuhan sesama sendiri.

وَقَالُوا رَبَّنَا إِنَّا أَطَعْنَا سَادَتَنَا وَكُبَرَاءَنَا فَأَضَلُّونَا السَّبِيلَا

Dan mereka akan kata- ya Tuhan kami, sesungguhnya kita telah ikut pemimpin dan pembesar2 kita dan mereka membawa kita kepada kesesatan. Al ahzab, 67.

رَبَّنَا آتِهِمْ ضِعْفَيْنِ مِنَ الْعَذَابِ وَالْعَنْهُمْ لَعْنًا كَبِيرًا

Ya Tuhan, berikan mereka ‘azab 2 kali ganda dan laknat mereka dengan laknat yang besar. Al Ahzab, 68.

Janganlah kita ikut pemimpin dan pembesar2 kita secara membabi buta. Analisalah baik2 apa yang mereka kata dan anjur. Bukan berdosa kita jika menilai dan menimbang anjuran2 mereka. Ingatlah, sokongan dan persetujuan kita kepada mereka adalah sokongan dan persetujuan yang bersyarat.Jika mereka anjurkan menegakkan kebenaran, keadilan dan kebaikan, ikutlah mereka. Jika sebaliknya, kita tinggalkan mereka.
Sekarang makin ramai orang Melayu sedar bahawa segala ribut mengenai pindaan RUU355 hanya kerja politik sahaja. Ahli PAS rupanya ramai yang tidak tahu mengenai RUU355 iu sebetulnya. Orang Melayu awam pun tak tahu.
Hanya mereka rasa diperas ugut jika tidak sokong, akan dikata murtad dan tidak cukup Islam. Sokongan yang diperolehi melalui peras ugut, adalah perbuatan yang tidak bertanggung jawab.
Haji Hadi sendiri kata, kemenangan untuk RUU 355 ialah untuk politik Islam. Politik itu apa? Politk itu tujuan nya mendapat kuasa. Itu sebab orang PAS berpolitik. Untuk dapat kuasa memerintah Kelantan umpamanya.
Ini sudah bercanggah dengan kenyataan dangkal beberapa pemimpin PAS yang kata mereka ambil bahagian dalam politik bukan untuk menang. Ustaz Nik Abduh umpamanya dangkal bila kata dia tanding jawatan tmbalan pengerusi saja main2.
Saya tidaklah dapat memberi alasan bagi pihak orang yang memberi kenyataan2 dangkal seperti demikian.
Zahid Hamidi pula kata, kemenangan RUU355 ini ialah untuk menyatupadukan orang Melayu. Bukan untuk Islam, tapi untuk menyatupadukan Melayu. Ertinya, untuk politik ketuanan Melayu.
Maka, saya kata- isu RUU355 ini ialah agenda politik. Ianya tidak ada kena mengena dengan agenda memperkasakan Islam kembali. It has nothing to do with making Islam great again.
Maka, yang saya dengar pindaan RUU355 ini ialah untuk (a) mengukuhkan politik Islam (b) menyatukan orang Melayu. Itu yang disebut oleh Ustaz Hadi ( a) dan Zahid Hamidi(b). Semua boleh dengar dalam youtube.
Saya pun tertanya tanya- siapakah yang mengancam Islam kita? Siapa pula yang mengancam orang Melayu? Permainan menyalahkan orang lain ini, perlulah diberhentikan. Kita mendapat apa yang kita usahakan. Ertinya, perbuatan kita yang menjatuhkan Islam dan perbuatan kita sendiri yang melemahka bangsa Melayu.

Jika orang Cina mengancam Islam, sila nyatakan bagaimana? Jika cina mengancam orang Melayu, sebut bagaimana? Apa yang menyekat kerajaan Melayu mengambil tindakan jika ia benar? Tangkap lah orang cina tersebut, humban mereka ke laut atau sula mereka.
Kepada saya yang faqir ini, kenyataan2 Haji Hadi dan Zahid Hamidi ialah kenyataan agenda politik. Yang pertama ketuanan Islam dan yang kedua ketuanan Melayu.
Definisi ketuanan Islam ialah siapa tidak ikut cara Islam kami, bukan dari golongan kami. Ketuanan Melayu pula, sesiapa tidak setuju dengan kami adalah anti Melayu dan musuh kita. Musuh boleh diganasi, malah dibunuh. Kedua dua jenis ketuanan mesti di tolak oleh rakyat Malaysia.
Rupa2 nya inilah yang diributkan sangat oleh golongan yang mempromosi pindaan kepada RUU355. Banyak tenaga , masa dan kegelisahan disebabkan oleh isu ini. Bayangkan ramai mana orang Melayu Islam yang diperas ugut mengenai keIslaman mereka. Ramai mana orang Melayu yang merasa terkilan bila keMelayuan mereka disangsikan hanya kerana tidak bersetuju dengan UMNO. Jenama Melayu itu bukan milik UMNO.  
Satu golongan jahat ada kawan baik yang sokong mereka. UMNO dapat kawa baik baru yang menyokong kemungkaran mereka. Meraka sokong menyokong. 
Keadaan sudah sampai kepada tahap yang sangat memperbodohkan- sehingga wayang gambar Beauty and the Beast pun diharamkan kerana kononnya menjejaskan aqidah Islam. UMNO yang sepatutnya membawa suara rasional terikut ikut cakap PAS kerana mahu memperkudakan PAS.
Kepada saya dan sebahagian besar orang Melayu yang rasional di Malaysia, yang tahu Islam mereka atau tanggung jawab Islam mereka, agenda ini bahaya- kerana rupa2 nya dua agenda ini digunakan untuk melaga lagakan rakyat Malaysia. Juga untuk menyembunyikan kegagalan dan kelemahan.
PAS menyembunyikan rekod dan kegagalan membangun bersama Islam mereka. UMNO guna isiu ini kerana menyembunykan jenama nasonalisme Melayu ekstrim yang ditolak oleh bangsa Melayu sendiri.
Ketuanan Islam beroperasi atas prinsip keIslaman pihak lain mesti disahihkan, diabsahkan diperakui oleh satu pihak. Sebab itu ‘kita nak tengok dahulu cadangan kerajaan mengenai RUU355’.
Apakah mesti mendapat perakuan dari pihak Haji Hadi barulah sahih dan sah, Islam nya cadangan pindaan RUU oleh kerajaan UMNO? PAS dan Haji Hadi jadi badan yang mengesahkan keIslaman cadangan? Ada jawatankuasa syarak kerana keIslaman ulama2 lain yang tidak ikut PAS belum sahih lagi?
Satu pihak ini adalah otoriti mengenai apa2 Islam. Rakyat terbanyak meluat melihat satu pihak mengesahkan kita cukup Islam atau tidak cukup Islam. Siapa yang memberi otoriti kepada satu golongan untuk mengatakan bila kita mati, kita ditanam di jirat Cina kerana kita tidak setuju dengan cadangan mereka? Mereka yang bersikap lebih mulia dari orang lain dan membezakan orang lain mengikut penarafan mereka hanya mengujudkan perpecahan. Kita benci pada mereka yang menganggap mereka lebih mulia dari kita. Demikian juga ketuanan Melayu- satu pihak mengesahkan dan memperakui kita Melayu atau tidak.
Kedua jenis ketuanan ini bahaya dan tidak bertanggung jawab. Cabaran yang sahih terhadap mereka diperlakukan sebagai aksi permusuhan, perang, perkelahian dan sebagai sambutan, mensahihkan tindakan ganas kepada yang menentang. Negara jadi huru hara kalau satu pihak yang beroperasi diatas dua ketuananisme ini melihat legitimate objection sebagai boleh mengistiharkan perang. Ketuanan Islam menghalalkan darah, ketuanan Melayu menghalalkan pemasungan dan pemenjaraan tanpa pembelaan undang2.
Kedua aliran ini mesti diolak oleh semua orang yang berfikiran rasional.

Read more...

Monday, 20 March 2017

Isu Melayu- Pandangan dari Ketuanan Melayu.
Nama sebetul Za'aba ialah Zainal Abidin bin Ahmad. Dia di lahirkan di Batu Kikir, Negeri Sembilan. Orang Negeri Sembilan selalu bernyanyi- 
Batu Kikei, Jembatan Bosi..
Gulai Udang sebelango,
Cubo omak fikir dalam hati, 
ese ni bujang sudah lamo aih...

Dia  ialah salah seorang pemikir Melayu yang terulung dari abad 20.  Banyak buku ditulis mengenai nya.Abdullah Hussain, sasterawan negara ada menulis sebuah buku mengenai nya. Tajuk buku itu ialah Pendeta Za’aba dalam Kenangan. Setiap orang Melayu patut membaca nya.
Za’aba orang Melayu yang berani berterus terang menyatakan masaalah orang Melayu, sebab2nya mereka gagal dan cara mengatasi masaalah nya. Dia menyatakan dengan berani dan tersangat tajam. Dengan melakukan demikian, dia tidak sedikitpun mengurangkan keMelayuan nya atau menjual diri nya kepada golongan kafirun.Dia tidak terasa terhina kalau bangsa lain merendahkan orang Melayu sebab yang merendahkan orang Melayu ialah perbuatan mereka sendiri atau tidak memperlaku seperti yang dikehendaki.
Masaalah orang kita dan saya nyatakan nya sekali lagi, ialah menakrifkan Melayu itu ertinya Melayu UMNO. Sebarang penyuaraan, tingkah laku dan sikap yang berlawanan dianggap bukan Melayu dan keluar Melayu nya. Sesungguhnya ini sikap yang tidak rasional.
Apakah nama untuk kita guna menggelar sikap dan minda singkir menyingkir seperti ini? Ia disebut sebagai ketuanan Melayu atau Malay supremacy. Lebih tepat kita gelarkan mereka yang berfikiran seperti ini, golongan KKK Melayu. KKK ialah golongan pelampau kulit putih di Amerika yang membenci kulit hitam dan semua yang bukan berkulit putih.
Golongan KKK Melayu ini tidak boleh menerima bahawa jalan untuk memartabatkan Melayu itu tidak semestinya ikut jalan UMNO.
Professor Ungku Aziz juga menulis sebuah buku mengenai pemikiran Za’aba. Nama buku itu ialah Jejak2 diPantai Zaman. Saya ada sebuah naskah buku ini sejak 1977. Ianya sebuah buku saya kembali membaca nya apabila mahu menulis mengenai bangsa Melayu. Saya membeli nya di Pekan Buku, Universiti Malaya.
Setahu saya, Za’aba adalah penulis Melayu yang pertama mengupas secara gigih mengenai ekonomi Melayu dan kemiskinan orang Melayu. Dia mula menulis mengenai 2 isiu ini dalam tahun 1923. Artikel nya The poverty of the Malays and the Salvation of the Malays ditulis dalam bahasa Inggeris. Penguasaan bahasa Inggeris Za’aba adalah tinggi.Ketika itu dia berumur sekitar 29 tahun.
Sebelum tulisan Za’aba, kita membaca banyak buku2 hikayat mengenai raja2 Melayu dan keturunan raja Melayu,. Terdapat kitab2 agama dan juga buku2 mengenai makam raja2 Melayu. Tatapi mengenai isiu yang bertapak dibumi nyata seperti ekonomi orang Melayu dan kemiskinan orang Melayu tidak ada.
Mengapa bangsa Melayu masih seperti yang disebut oleh Za’aba? Dengan masih seperti yang disebut, makud saya ialah bangsa Melayu masih miskin. Kepada Za’aba, Melayu itu miskin pada 2 bahagian; bahagian materal dan bahagian roh atau spiritual. Bab miskin dari segi roh ini lah yang menghancur leburkan segala hati yang berdenyut.Ianya juga lah yang menjadi penghalang terbesar mengeluarkan orang Melayu dari pasongan politik UMNO.
Walaupun dari segi miskin material sudah banyak dicapai, tapi secara bandingan mereka masih ketinggalan. Dari segi pendapatan bulanan, orang Melayu mencapai 72% pendapatan purata orang Cina, 88% pendapatan purata orang Indiia dan 90% purata nasional. Ini angka mutakhir dalam EPU.
Maka tidak dapat tidak, dari segi pendapatan purata bulanan, orang Melayu secara bandingan, adalah yang paling kurang. Mereka masih ketinggalan dalam pelbagai lapangan kehidupan. 
Anak Melayu merupakan golongan penganggur yang terbesar. Anak peneroka felda yang berjaya ke kolej dan university hanya 1.5% sahaja. Orang Melayu penerima bantuan kebajikan yang terbesar. Dari 7 juta penerima BR1M, 90% ialah Melayu. Penghuni rumah murah dan sederahana dan yang masih memerlukan perumahan asas ialah majority nya Melayu. Dari segi penguasaaan ekonomi secara keseluruhan, orang Melayu menguasai 20% dari ekonomi Negara.
Ertinya, walaupun keadaan Melayu sudah banyak diperbaiki,kadar pembaikan mereka kurang dari kadar kejayaan ekonomi bangsa lain.
Jika pembaca meneliti, orang Melayu mencapai kejayaan terbaik ketika pemerintah mengendurkan pengawalan keatas mereka. Yakni, apabila mereka menikmati lebih demokrasi.Orang Melayu mencapai kejayaan besar apabila mereka beralih dari pemerintahan despotic raja2 Melayu nya  yang dahulu kepada berteduh dibawah demokrasi. 
Pembaharuan yang dibawa oleh demokasi- kemerdekaan peribadi, hak2 sebagai warga negara, pemuliaan pemerintahan ikut undang2, pendaulatan undang2, pendemokrasian pendidikan, perolehan kesihatan- semua di perkenalkan oleh British zaman dahulu. Sejak dari zaman itu, keadaan Melayu menjadi lebih baik. Kepada Za’ba kedatangan British membawa cahaya kepada terowong Melayu yang selama ini gelap gulita.Selama ini mereka berkurun lama nya ditindas dan ditekan oleh pemerintah yang terdiri dari bangsa mereka sendiri.
Apa pengajaran kepada kita? Pengajaran nya ialah kejayaan Melayu berkait rapat dengan bertambahnya demokrasi, bukan ketat lagi kawalan pemerintah.
Secara purata, orang Melayu meningkatkan pendapatan mereka tapi tidak sebanyak yang diperolehi oleh bangsa lain. Itu pun sepatutnya membuka mata kita.Yakni mengapa berlaku perbezaan?
Orang Cina dan India berjaya lebih dari orang Melayu kerana ketergantungan mereka kepada kerajaan kurang dari ketergantungan orang Melayu. Orang Melayu lebih berjaya jika mereka mengurangkan keterikatan kepada pemerintah. Pengurangan ketergantungan itu baik, pertambahan ketergantungan itu tidak baik.
Secara purata, orang Melayu membaiki pendapatan mereka tapi tidaklah sebaik yang terjadi atas Cina dan India. Pekali Gini( sebut jinni) yang mengukur kesenjangan pendapatan telah bertambah baik dengan cermerlang untuk rang Melayu. Tapi saya kena segera mengingatkan pembaca, pembaikan kepada pekali gini ini tidak semestinya hasil prodktiviti orang Melayu. Bahkan, pertambahan pendapatan isi rumah Melayu mungkin disebabkan pindahan pendapatan dan bantuan2 kebajikan.
Pertambahan pendapatan berlaku dibawah iklim ekonomi pasaran bebas dengan sekatan dari kerajaan yang tidak terlalu berat. Sebaik sahaja kerajaan mencampuri kegiatan ekonomi dan berfungsi sebagai ejen ekonomik dan beroperasi atas nama bangsa , maka pencapaian kejayaan2 ini jadi perlahan.
Reality nya, secara umum dan secara bandingan, orang Melayu masih berpendapatan rendah. Angka purata menyembunyikan perkara yang sebenar. Dalam tahun 2012, pendapatan bulanan kumpulan terbawah 40% ialah RM1686 manakala pendapatan golongan teratas 20% ialah hampir RM12,000 sebulan. Pendapatan orang miskin Melayu lebih teruk dari simiskin cina dan India. Ini mencetuskan rasa amarah, dan perasaan cemburu dan dengki.
Kerejaan UMNO menerangkan kepincangan ini dari sudut mereka dan gagal menerangkan mengapa jadi demikian secara rasional dan berintegriti.
Sehingga hari ini, mengikut lapuran EPU, insidens kemiskinan amat tinggi dikalangan orang Melayu. Ianya pada tahap 0.8. Sebahagian besar musabbab nya ialah kerana dasar2 berat sebelah yang dijalankan oleh kerajaan. Ia mengutamakan pemakmuran golongan terpilih dan yang berpengaruh dan bersuara. Bahagian majoriti pula menerima secara pasif pengaturan masyarakat seperti ini. 
Mereka terus menyokong kerajaan yang lebih mementiingkan golongan berpengaruh dan bersuara lebih dari orang biasa dan tidak bersuara. Sedangkan kejayaan dan pembaikan yang mereka nikmati hari ini ialah hasil biasa yang terduga dilakukan oleh mana2 kerajaan. Kebenaran nya, ialah sebuah keajaan yang baik melakukan yang lebih baik keatas rakyat biasa.
Za’aba mempunyai jawapan bagaimana melakukan yang lebih baik. Orang Melayu mesti bangkit , berdiri atas kaki sendiri dan mengurangkan ketergantungan kepada pemerintah. 
Penterjemahan jawapan yang diberi Za’aba boleh membantu kita dalam usaha ini. Sebahagian besar sebab menjadikan Melayu itu ketinggalan ada dalam diri mereka sendiri. Kita tidak mahu menerima fakta bahawa ejen perubahan yang paling penting ialah diri kita sendiri. Tanggung jawab membangun diri kita ada dalam tangan kita sendiri. Jangan kita percaya dan harap pihak lain akan melakukan yang terbaik untuk kita, termasuklah pemerintah. 
Mereka yang berkuasa akan mengambil kesempatan diatas ketergantungan kita kepada mereka. Kita beri mereka amanah, mereka akan khianat; kita beri kuasa, mereka akan guna untuk menekan dan membuasi kita; kita beri kebebasan eksekutif, mereka akan guna untuk mengayakan diri mereka. 
Kerana prinsip yang sering disebut oleh Za’aba ialah manusia itu memperolehi apa yang ia usahakan sendiri. Ia terkandung dalam Al Quran 53: 39-40.
وَأَن لَّيْسَ لِلْإِنسَانِ إِلَّا مَا سَعَىٰ
Dan bahawa manusia itu tidak mendapat selain dari apa yang ia telah usahakan nya. ( Quran 53:39)
وَأَنَّ سَعْيَهُ سَوْفَ يُرَىٰ

Dan apa yang diusahakanya akan kelihatan( Quran 53:40)

Marilah kita bangsa Melayu sedar dan bangkit.  Seperti kata Za'aba:-

I tell you not in mournful numbers

the way in which to improve the Malays

I want that each Malay remembers

modest, contented shouldnt be always.  

Jangan lagi kita tertunduk tunduk seperti tambi kepada boss yang mengambil kesempatan keatas kita. 


Read more...

Monday, 13 March 2017

Pengaruh DAP dan Cina, sumber ketakutan Melayu? Cerita bohong UMNOUMNO sungguh2 tertekan. Penerima BR1M disuruh dan dipaksa angkat sumpah akan bersetia menyokong dan memilih UMNO atau Barisan. Apa jenis kerajaan UMNO dan BN ini? Memeras ugut rakyat? 
Adakah bantuan kepada orang susah, akan diberhentikan jika UMNO tewas? Bantuan kepada orang susah diberi secara bulanan di Pulau Pinang. Tidak perlu beratur dan cium tangan pemimpin UMNO/BN pun. Bantuan kepada orang susah lagi terbaik di Selangor. Dan Selangor bukan diperintah oleh UMNO.
Bila kita memerintah, kita akan menginstitusikan pemberian ala BR1M ini- bukan diberi oleh wakil rakyat atau menteri. BR1M bukan duit UMNO- ianya duit kerajaan. Siapa jadi kerajaan, bantuan untuk kebajikan kepada yang susah tetap diteruskan. 
Kita tahu taktik UMNO untuk menang. Mereka akan main isiu perkauman antara nya. UMNO tahu saikoloji orang Melayu- orang Melayu takut akan hantu, jembalang dan pelesit manjangan. Ini disebut oleh Zaaba sejak tahun tahun 1923. 
Yang diperlu oleh UMNO ialah mencipta hantu2 dan jembalang. Itu akan cukup untuk menakutkan orang Melayu dan orang Melayu akan menjauhi perkara atau tempat. Kalau suatu ketika dahulu, dikatakan pokok atau rumah itu berhantu, maka orang Melayu akan menjauhi nya. Kerana sikap yang percaya kepada khurafat ini, maka komik2 seram, mastika, mistik dan seumpamanya sangat laku. Orang Melayu suka cerita seram dan hantu.
Dalam politik, hantu kepada UMNO ialah DAP. Kenapa?
Pertama DAP menggantikan MCA dan Gerakan sebagai parti pilihan. Orang Cina tahu, dua parti ini tidak lebih dari budak suruhan UMNO- tambi yang senentiasa tertunduk tunduk. Kia pun tahu pemimpin MCA hanya mahukan kedudukan dan jawatan sebagai menteri. Mereka tidak jaga kepentingan rakyat.
Maka hantu ialah DAP. DAP itu menakutkan orang Melayu.
Maka jika UMNO tewas pilihanraya, DAP lah yang mengetuai kerajaan baru. Ini tidak benar. DAP akan jadi sebahagian dari kerajaan baru yang tetap diketuai oleh orang Melayu. Perkara ini mencerminkan demografi dalam negara kita.
PKR, Amanah, Bersatu semua ada pemimpin Melayu yang boleh jadi PM dan pemimpin negara. DAP akan jadi rakan dalam barisan pimpinan negara sama seperti kedudukan MCA dan Gerakan tapi bukan dengan sikap men-tambikan diri mereka. Jika tidak betul jalan kerajaan, kita akan tetap buat teguran. Kita pun tahu adab menegur.
Bagaimana DAP boleh jadi kerajaan? DAP parti yang realistic. Negara ini majorti nya Melayu. Sekarang dan akan datang. Tahun 2035, orang Melayu merupakan 85% penduduk negara. Bagaimana pemimpin Cina dari DAP atau lain2 parti cina boleh menjadi pemimpin tertinggi dan disetujui oleh orang melayu? Sebab itu DAP tidak pernah dan tidak akan mendesak pemimpin cina jadi PM atau TPM kerana mereka tahu, ianya akan menyebabkan huru hara di kalangan orang melayu.
DAP sedar bahawa jawatan PM dan TPM mesti dipegang oleh orang Melayu.
Tapi kita tidak mahu terperangkap dalam game yang UMNO main. Kalau semua parti terpedaya dan menerima bahawa DAP tidak boleh jadi pemimpin negara, jika kita terpedaya dengan mainan UMNO, maka kita hanya mengesahkan politik dan memperakui politik perkaumaan negara ini. 
Apa akan jadi jika DAP ada pemimpin2 Melayu yang baik? Tentu kita akan menyokong pemimpin2 Melayu yang baik sebagai satu pilihan.Bukan nya haram pemimpin Melayu DAP jadi pemimpin negara.
Mengapa orang Melayu mesti takut kepada DAP? Benar, majoriti parti ini dianggotai oleh orang Cina yang merasakan mereka tidak dapat keadilan dari parti BN dan UMNO. Apa terjadi kepada Lim Guan Eng kerana membeli banglo, membuktikan orang Cina- dari kuli kepada tycoon tidak boleh expect keadilan dari UMNO dan BN. 
DAP menjuarai golongan yang dibuasi dan dianiayai, tidak kira bangsa. Namun fakta nya, ialah DAP mewakili semua orang yang bencikan ketidak-adilan, ketidak-pedulian, rasuah, pencurian, kebuasan dan penindasan. Sebab itu DAP menarik minat semua bangsa sekarang ini, termasuk orang Melayu yang membenci perkara2 yang saya sebutkan tadi.
Ingat, orang Melayu hanya tukar wadah politik. Bukan tukar aqidah. Kepada Allah jua yang kita sembah. 
Bagaimana DAP boleh jadi kerajaan secara sendirian? Katalah DAP memenangi 55 kerusi parlimen. Jumlah ini belum lagi membolehkan DAP jadi ketua kerajaan. Kita memerlukan sekurang kurang nya 112 kerusi. Jika menang 55, kita kekurangan 57 kerusi lagi. Ini akan datang dari parti Melayu yang lain. Jadi untuk menubuhkan kerajaan federal, kita memerlukan permuafakatan dengan parti2 Melayu yang lain. Mungkin juga termasuk UMNO yang mewakli sebahagian dari orang melayu. Tapi bukan dengan UMNO perompakrasi Najib. UMNO yang di bentuk semula.
Orang Melayu yang merupakan majority penduduk negara ini lah yang akan membentuk dan mencorak politik dalam Negara. Mereka aan memilih pemimpin2 Melayu dan menghantar signal dan isyarat apa yang mereka mahu.
Orang Melayu tidak terancam- kita lihat sahaja sususan agihan kuasa dalam negara ini. Dari raja2 Melayu sampai kepada pengerusi JKKK, pimpinan masjid dan surau, pemimpin masyarakat peringkat akar umbi semua adalah Melayu. Struktur pegangan kuasa tidak berubah. Orang Melayu mengontrol switch2 kuasa. 
Demografi adalah destini kita. Selagi Melayu itu majorti, maka kita bangsa Melayu lah yang mewarnai politik Negara ini. Kecuali majorti Melayu dicairkan sebagai contoh melalui dasar korap kerajaan UMNO- memberi kerakyatan kepada 700 ribu orang Cina, dan lain2 bangsa. Bangsa Filipina pun dapat IC dan kerakyatan sebab ada sebahagian pegawai imigresyen dan kementerian dalam negeri korap.
DAP atau cina tidak akan dapat menguasai pemimpin Negara. Mereka tidak boleh jadi kerajaan federal tanpa permuafakatan dengan parti2 Melayu lain. Tugas orang melayu ialah menentukan supaya orang Melayu yang jadi pemimpin itu terbaik dan berintegriti.
DAP tahu dan menyedari prinsip permuafakatan dan kerjasama. DAP akan terus berkerjasama untuk menegakkan kebenaran, mendepankan kebaikan dan menolak segala bentuk kejahatan.Kita pun tahu amat makruf, nahi mungkar.
Orang Melayu tdiak perlu takut kepada DAP atau orang cina yang lain. Orang Melayu tetap dengan majorti nya.  
UMNO tidak memerintah Pulau Pinang dan Selangor. Kita tidak lihat orang melayu terabai dan teraniaya atau mati bergelimpangan. Yang susah hati ialah Melayu yang korap dan rasuah dan bersikap rent seekers. Bahkan, Kelantan pun tidak diperintah oleh UMNO- orang melayu tetap ok. Hanya Melayu Kelantan sudah bosan dengan kerajaan yang ada di Kelantan. Jika kerajaan ini diganti kerajaan yang baru tetap diketuai oleh orang melayu. Bukankah 99% penduduk Kelantan Melayu jua?
DAP tidak menyerlah di Kelantan. Ia tidak ada di Terengganu. Tapi saya masih dengar hujjah bodoh yang mengatakan jika kerajaan Terenganu jatuh, ianya akan diambil alih oleh DAP.
Orang Melayu mesti keluar dari kepompong pembohongan dan pasungan yang membodohkan.Lama mana lagikah kita diperbodohkan?

Read more...

  © Blogger templates Newspaper III by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP