Thursday, 31 January 2013

PM Najib's AWACS on Permata.




 Sung with a Liberace Piano?
Dato Najib must have a death wish. Or something like that. Or he has political mental retards as his advisors. No one has raised the issue of Permata for some time. Suddenly he has taken the pre-emptive strike. He accuses the opposition for future attacks on Permata. It’s similar to handing your opponent in a badminton game, a bola tanggung or a return that will allow your opponent to smash. Of course, we will respond since it is he who has suddenly gotten itchy in raising the issue.Or maybe he has a personal airborne warning and control system( AWACS). How much does it cost Mr PM?
Why has he made pre-emptive strike? Could it be that Permata has gotten allocations and is asking for more? To do what? It has opened up 56 centres for incubating 4 year olds to become some sort of gifted children. Since 2009, Permata has received on average RM 130 million a year. It has received probably more than RM350 million.
Where does the money come from? It comes from parliament which makes it the responsibility of MPs to ask how was the money applied. What has Permata achieved thus far? What happened to the children who have graduated in 2012? Where have they gone to?
Of course, we will ask how the money was spent. Never in our history, has any wife of a sitting PM gotten allocation from parliament to promote a pet idea. Will feeding the children croissants each morning or having English or American breakfast with toast, eggs and beef bacon and baked beans turn these children into super clever youngsters? Will they go to Harvard, Yale, and Chicago and to Cambridge and Oxford? Remember Dr Mahathir likes to eat croissants every morning and he has said, if you don’t graduate from Oxford, you have no future.
The rakyat deserves to know how Rosmah Mansor spent the allocation. Given her penchant for spending and shopping, of course we have the right to know. Has the bulk of the money gone into the construction of the 56 centres or are they existing premises belonging to others that have been refurbished and renovated. How much was spent in the construction?
Has the money been spent on stupid things such as buying a Liberace piano for RM 80 million? That’s RM80, 000,000. Is that piano used to serenade the PM’s wife with the song memang aku ini, anak orang kampong? Wow!

Read more...

Wednesday, 30 January 2013

Najib, Gaza dan PERMATA



Dato Najib macam sudah tahu. Orang akan hentam dia dengan isiu PERMATA. Orang sudah pun hentam dia mengenai lawatan nya ke Gaza. Mahmoud Abbas pun hentam dia. Kalau nak beri sumbangan kepada Hamas, dia boleh wakilkan NGO. Tapi sebab nak mencipta nama, dia masuk ke Tebing Gaza dan mengundang kecaman. Kena lah terima. Bukan  suatu pencapaian yang menggegarkan dunia pun. Hamas pun tahu dasar Najib mengenai Islam. Tapi orang nak beri sumbangan, mereka terima.
Saya dah kata- kalau cawangan UMNO panggil Najib rasmikan pembukaan tandas awam, dia akan pasti datang. Panggil lah. Mujarrab.
Demikian juga dengan isiu peruntukan untuk PERMATA. PERMATA bukan kementerian.  Tidak semena mena Dato Najib menyerang terlebih dahulu. Dia kata pembangkang akan serang projek PERMATA, projek kesayangan kak Ros. Parlimen sudah lulus RM100 juta lagi untuk tahun 2013. Dan PERMATA dapat lagi peruntukan tambahan.
Baiklah, kita lupakan bahawa yang mengetuai PERMATA nama dia Rosmah Mansor. Kita memang pun nak melupakan Kak Ros dan semua pemimpin UMNO. Kalau nama dia Ng Yen Yen pun kita akan soal. Mengapa mintak peruntukan tambahan? Dah dapat RM100 juta tak cukup? Siapa buat bajet kamu? Budak tingkatan 5? Atau murid PERMATA?
Tidak pernah terjadi pun dalam sejarah kita, isteri PM mengetuai suatu pertubuhan dan mendapat peruntukan dari parlimen. Kalau ambil duit, kena berjawab di Parlimen. ini protokol. Kalau begitu beri lah izin kepada semua isteri menteri BN mengujudkan program ala PERMATA dan beri peruntukan. Isteri PM boleh, maka isteri menteri pun mesti dibenarkan.
Dan Najib tidak boleh kata, sebab dia PM dan menteri kewangan, ikut suka dialah siapa dia nak beri. Ini bukan duit peribadi. Apa pun wang yang dikeluarkan dari kumpulan wang yang disatukan dan diperuntukkan kepada sesuatu kegiatan, akan disoal. Tugas parlimen mesti tanya, kemana dan untuk apa duit itu dipakai. Kalau tak boleh tanya, maka baik tidak ada parlimen.
Tetapi, yang Najib nak buat pre-emptive strike kenapa? Ada sesuatu ke yang tak kena? Sebab PM tahu, sang isteri dapat peruntukan parlimen untuk suatu program nya, adalah perlakuan yang unconscionable. Bagaimana MP BN nak mempertahankan langkah tersebut?
Peruntukan untuk sekolah agama rakyat juga RM100 juta. Untuk sekolah jenis kebangsaan cina, Najib beri pada awal nya RM100 juta dan bila Chua Soi Lek hentam agama Islam ketika perhimpunan agung MCA, Najib wasathiyah beri peruntukan tambahan RM30juta. Sekolah agama rakyat menghasilkan kanak2 berjiwa Islam. Kanak2 yang dihasilkan oleh PERMATA buat apa? Menyanyi dan menari, aku anak kampong? Sekolah jenis kebangsaan Tamil yang hanya mendidik sampai darjah 6 pun dapat RM100 juta, tapi agihan nya hanya Palanivel dan Lord Murugan sahaja yang tahu.
Semenjak 2009, Dato Najib memperuntukan wang yang banyak kepada PERMATA idaman nya ini. Pada tahun 2009, peruntukan nya RM109 juta bagi tujuan menubuhkan pusat jagaan kanak2.  Tentu kita nak tahu- setakat ini berapa jumlah pusat jagaan kanak2 yang telah dibina? Adakah pembinaan nya mengikut tender terbuka atau sama seperti jawapan yang Najib beri- ikut suka saya lah. Atau pun premis2 yang sedia ada diubah suai dan digunakan oleh PERMATA?
Setelah diberi peruntukan RM109 juta, tak sampai setahun, peruntukan tambahan sebanyak RM20 juta di pohon. Rakyat bertanya untuk apa? Tidak kah cukup peruntukan RM1.2 billion setahun diperuntukkan untuk tujuan yang sama pada tahun 2012? Dari RM1.2 billion ini, habuan PERMATA berapa?
Dan pada tahun 2011 dan 2012, peruntukan untuk PERMATA ini ialah RM110 juta setahun. PERMATA ini suatu kementerian kah? Atau suatu bahagian dari suatu kementerian? Kalau dibawah kementerian, mengapa tidak menteri pelajaran yang memantau operasi nya? Muhyidin menteri tak sepandai Rosmah Mansor ke?
Program ini apa tujuan nya? Hendak melahirkan segolongan kanak2 super pintar? Beberap tahun yang lalu, saya ada mencadangkan kalau hendak lahirkan kanak2 super pintar dari golongan miskin, baik kita kontrakkan program khas ini kepada  encik Anand Kumar( India) yang memulakan program India Super 30. Dalam program tersebut, Anand Kumar memilih 30 orang remaja yang pandai dari golongan bawahan dan menyediakan mereka untuk memasuki Indian Institute of Technology. Syarat kemasukan ke IIT lebih ketat dari hendak masuk MIT di USA. Boleh Kak Ros buat macam ini? Barulah kita boleh tengok sama ada peruntukan RM110 juta itu berbaloi atau tidak?
Kenapa mula dengan kanak2 umur 4 tahun? Berapa banyak kanak2 yang dianggap pintar terutama oleh akhbar arus perdana terkandas bila masuk ke alam dewasa? Kalau setakat menghimpunkan kanak2 dalam klas, beri makan daging dari Meatworks dan susu dari ladang lembu Kak Jat kemudian ajar menari dan menyanyi, kelas Kemas pun boleh buat. Cuba beri RM100 juta ke tadika Kemas, mungkin kita akan dapat hasil yang lebih baik. Kalau hendak lagi afdal, berikan RM100juta itu kepada tadika  PASTI.
Dalam tahun 2012, kita diberitahu bahawa 608 pelajar dari 56 pusat PERMATA akan jadi graduan. Kemana mereka pergi? Masuk sekolah pintar?
Betul Dato Najib cakap- pembangkang akan tanya dan mereka berhak tanya pun. Sebab duit datang dari peruntukan parlimen. Apa sebenar nya agenda PERMATA? Tidak kah kita sudah mempunyai banyak tadika? Mengapa PERMATA menyasarkan kanak2 berumur 4 tahun? Adakah ini kerana Rosmah Mansor buat kaji selidik dan menjumpai bukti saintifik bahawa pada umur 4 tahun ini, adalah usia yang mempunyai potensi untuk melahirkan 100 Einsteins dan 100 Bertrand Russel? Einstein ketika 4 tahun umur nya, belum boleh bercakap pun lagi. Boleh kita cabar Kak Ros, lahirkan seorang pemenang Nobel Prize dari program PERMATA ini supaya boleh kita pertahankan memberi peruntukan yang banyak kepada nya?
Tentu kita tanya. Kalau sejak tahun 2009, Najib telah beri setiap tahun RM120 juta, makna nya sudah RM360 juta diberi. RM 360 juta ini dibelanjakan keatas apa? Membina 56 pusat jagaan kanak2 atau sekolah khas untuk mereka? Berapa kos setiap sekolah? RM 5 juta? Itu akan bermakna sebahagian besar peruntukan ialah untuk membina sekolah khas? Pernah kah operasi sekolah2 ini yang memakai duit rakyat di odit? Kena odit lah sebab duit pembayar cukai.
Tidak masuk akal lansung, perbelanjaan duit milik rakyat dilakukan oleh isteri menteri. Yang berjawatan ialah suami. Yang isteri masuk campur pengurusan negara apahal? Lebijh baik presiden UMNO pilih isteri nya jadi winnable candidate.  Putrajaya nampak OK.



Read more...

Anak Raja Melayu dan DAP.



Saya berada di Seremban pada 28 Januari lalu. Berjumpa dengan seorang kawan. Pada pagar yang menyempadani padang berdepan dengan sekolah KGV Seremban, ada kain pemindang. Ia menghebahkan perihal tokoh komentari politik- Tunku Abdul Aziz akan berucap diatas tajuk politik semasa. Oleh kerana saya sedang memandu, saya tidak pasti sama ada lain2 penceramah menyertai Tunku Aziz. Saya rasa ianya sessi bersama Tunku Aziz sahaja kerana hanya kelihatan wajah Tunku itu pada kain pemidang tersebut.
Tunku Aziz ialah bekas naib presiden DAP. DAP memandang tinggi Tunku Aziz. Sejak meninggalkan DAP, Tunku Aziz bertugas sebagai algojo bagi pihak UMNO. Kerja nya 24 jam menghentam DAP. DAP tidak pernah mencerca nya semenjak berpisah. Hanya ahli DAP yang tak seberapa seperti saya sahaja yang rasa perlu menyanggah tindakan Tunku Aziz.
Saya bertanya kawan saya, apakah acara, apakah majlis dan apakah gerangan  nya yang memerlukan kehadhiran Tunku Aziz di Seremban untuk mengadakan sesi penceritaan kepada penduduk Negeri Sembilan? Adakah garuda hendak menyerang Negeri Sembilan. Adakah musuh datang menyerang? Todak melanda di pantai Port Dickson? Adakah Negeri Sembilan diancam musuh dan kelak menjadi padang jarak padang terkukur?  Kerana itukah maka, bersegera setengah rakyat negeri Sembilan mendapatkan bantuan dari tunku Aziz yang bijaksana lagi terbilang?
Tidaklah sampai demikian, jelas kawan saya. Kawan saya memberitahu bahawa Tunku Aziz telah datang ke Pokan Soghomban untuk memberitahu pendengar ceramah nya, bahawa DAP telah berjumpa dengan anak Tuanku Negeri Sembilan melamarnya menyertai perjuangan DAP.  
Cis bedebah sungguh DAP ini? Apa gerangan DAP ini? Geruda? Naga? Tentera Siam? Mojopahit? Musuh dari benua Keling? Beritahu hamba, supaya dengan keris lok sepuluh naga sri cini akan hamba amukkan!
Anak Tuanku yang dimaksudkan ialah Tunku Zain Al Abidin ibni Tuanku Muhriz. Semua orang tahu( sekurang kurang nya mereka yang membaca) Tunku Zain seorang anak raja yang mempunyai fikiran progresif- tidak semestinya menyokong politik parti pembangkang. Dia mengetuai suatu NGO yang bernama IDEAS yang diperlakukan sebagai forum menyibar pemikiran2 yang baik dan perdebatan yang sihat mengenai pelbagai isiu social dan politik. Ini ada raja yang cerdik.
Nyatalah dari segi pemikiran, ini bukan seorang anak raja yang pengecut dan apatah lagi menerima kenyataan bahawa berdebat bukan budaya Melayu. Tunku Zain adalah seorang anak Raja yang berkelulusan dari London School of Economics(LSE) dan pernah berkhidmat di Palace of Westminster atau Parlimen British. Kepada mereka yang berminat dan faham- Palace of Westminster dahulu nya istana Raja2 England yang dijadikan bangunan2 parlimen. Bukan sahaja raja bahkan rumah raja pun mengiktiraf reality politik. Tapi Tunku Aziz nampak nya hairan mengapa anak raja mahu berpolitik? Dengan DAP pula. Tunku Aziz tidak suka DAP, tapi ramai juga yang menyokong DAP.
Tidak menjadi kesalahan lansung jika anak Raja Melayu mahu menyertai politik. Mustahil perkara begini menjadi suatu kepelikan kepada Tunku Aziz dan pihak2 yang menaungi Tunku Aziz. Jadi, mengapa kencenderungan Tunku Zain dipersoalkan? Keran dia tidam memilih UMNO? 3.7 juta Melayu menolak UMNO pada tahun 2008. Hanya 2 juta Melayu yang menyokong calun UMNO. Jika Tunku Zain menyokong bukan UMNO< bererti dia berada pada pihak yang majority.
Ertinya, Tunku Zain bukanlah seorang yang tidak mempunyai ilmu lansung mengenai politik. Sesiapa yang pernah berjumpa dengan Tunku Zain akan mengkagumi kepetahan dia bercakap mengenai pelbagai isiu. Mereka juga akan menghargai keintelektualan anak Raja ini dan ketajaman fikiran nya. Ini seorang anak raja yang boleh berjalan sambil mengunyah chewing gum.
Jadi apa isiu yang menggegarkan dunia? Tidak ada undang2 yang kata, DAP tidak boleh berjumpa dengan anak raja. Raja Melayu itu bangsa nya Melayu- rakyat nya semua bangsa. Cina, India dan Melayu masih rakyat setia kepada raja Melayu.tidak menjadi kesalahan DAP berjumpa dengan Tunku Zain dan melamarnya menyertai perjuangan DAP.
Perjumpaan itu bukan suatu isiu. Fakta bahawa lamaran itu tidak membawa hasil pun bukan isiu nya. Sesiapa bebas menterjemah penolakan lamaran DAP tersebut. Bahkan puak2 UMNO dan Tunku Aziz sendiri bebas untuk merumuskan, anak raja tidak suka kepada politik DAP. Tapi tidak ada siapa pun yang boleh menyalahkan perjumpaan tersebut. DAP dan Tunku Zain bebas untuk berjumpa satu sama lain. Lagi pun mustahil Tunku Zain berjumpa dengan pemimpin DAP untuk melakukan sesuatu yang membeloti negara atau sesuatu yang treasonable seperti memberi dan menjual kad pengenalan. Bukan begitu?
Ketika dalam DAP, Tunku Aziz telah ditanya sama ada dia kenal dengan Tunku Zain. Tunku Aziz jawab dia rapat dengan keluarga Raja Negeri Sembilan. Maka dia bersetuju untuk membolehkan perjumpaan antara Tunku Zain dan pemimpin DAP.
Tunku Aziz seorang yang pandai dan tentulah mengetahui tujuan perjumpaan tersebut. Dalam kamus peguam- dia tentu ada actual knowledge yakni dia diberitahu secara lansung mengenai tujuan perjumpaan tersebut. Atau dia mempunyai imputed knowledge yakni dia dapat mengagak tujuan perjumpaan tersebut. Dia pun mencadangkan perjumpaan pertama diadakan di rumah nya sendiri pada suatu jamuan makan. Tapi berubah venue, dan pertemuan pertama diadakan disebuah kelab di Kula Lumpur.
Ertinya, Tunku Aziz sendiri sudah pasti melihat tujuan pertemuan demikian sebagai suatu projek yang feasible dan menguntungkan DAP jika berjaya. Kalau tidak masakan Tunku Aziz mahu mengatur pertemuan tersebut?
Tapi dalam ceramah politiknya, Tunku Aziz memilih untuk mendedahkan isi kandungan perjumpaan tersebut. Tentulah ini tidak manis. Ia menunjukkan sikap berdendam Tunku Aziz terhadap DAP. Atau pun, ia memperlihatkan sikap kesemulajdian orang yang bernama Tunku Aziz- seorang yang tidak boleh dipercayai lansung.
Kenapa pertemuan tersebut dan lamaran DAP menjadi isiu besar? Ceramah dan cakap Tunku Aziz mencadangkan bahawa hanya suatu kumpulan yang khusus sahaja yang boleh berjumpa dengan mana2 warga istana?
DAP yang selama ini digambarkan sebagai anti Melayu dan anti Raja Melayu patut mendapat pujian.kesediaan DAP bertemu anak raja menandakan bahawa DAP menerima reality sejarah, social dan budaya negeri ini, khususnya yang melibatkan orang Melayu. DAP mengiktiraf peranan dan kedudukan raja2 Melayu dan merasakan perlu nya, raja2 Melayu difaktorkan dalam politik nya. Kerana itulah maka DAP bertemu dengan Tunku Zain untuk berbincang dan menceritakan scenario politik negara. Saya rasa ini langkah yang amat stratejik. Kalau lah Tunku Zain menyertai perjuangan DAP- ia sudah tentu menjadi game changer. Puak UMNO tidak lagi boleh menuduh DAP anti Melayu, anti Islam dan anti raja2 Melayu.
Tidak ada siapa pula yang patut sangsi dengan kesediaan Tunku Zain bertemu dengan pemimpin DAP. Dia juga sedia dan telah berjumpa dengan pemimpin parti2 lain. Mengapa kita merasakan bahawa berjumpa dengan DAP suatu kesalahan, tapi berjumpa dengan UMNO misalnya suatu yang wajar?
UMNO bukan pemilik keatas diri Tunku Zain.
Saya melihat Tunku Zain telah memberi jawapan ringkas mengenai apa yang dikatakan oleh Tunku Aziz. Dia merasa hairan mengapa kemungkinan dia memasuki gelanggang politik dipertikaikan sedangkan ramai anggota keluarga istana telah pun menyertai politik dan meninggalkan pengaruh besar keatas politik tanah air? Mungkinkah ada yang merasa cemas kerana kemungkinan Tunku Zain memilih wadah politik yang tidak konventional?
Tetapi saya rasa pukulan yang paling berbisa ialah sindiran Tunku Zain kepada Tunku Aziz kerana mendedahkan butiran perbincangan yang private dan peribadi. Mustahil itu perlakuan seorang yang mempunyai akhlak dan lakuperangai yang tinggi. Lama kelamaan, keperibadian Tunku Aziz makin terserlah.


Read more...

Tuesday, 29 January 2013

The Prince and the DAP



I was in Seremban yesterday (on Thaipusam day) visiting a friend. On the fence bordering the field in front of King George V School, there was a banner showing the picture of Tunku Abdul Aziz. Tunku Aziz is a former vice president of DAP. The banner declared that Tunku Aziz will be a speaker on current political issues. As I was driving past, I could not tell whether there were other speakers. Tunku Aziz’s face was featured prominently on the banner.
I asked my friend, what was the occasion that required the presence of this former VP of DAP, whom the party held in great esteem. Tunku Aziz has since carved a name as a critic- at- large on DAP. DAP hasn’t spoken ill of Tunku Aziz even though they have parted company. As for Tunku Aziz, he has been a much sought after commentator on DAP politics especially by members of the MSM. He is free to do as he pleases.
I was told Tunku Aziz told his audience of around 100 people of efforts by the DAP to court a son of the ruler of Negri Sembilan into the world of politics. To be more specific, courting the prince to join DAP.
The son of the ruler in question is Tunku Zain al Abidin ibni Tuanku Muhriz. He is as we know the person behind IDEAS- an NGO committed to the propagation of good thinking and civilized debates on a wide ranging of topics. He also writes a column on Fridays in a leading newspaper. He is a graduate of LSE and has worked, I am told at the House of Commons. Politics is therefore not entirely a field in which he has no knowledge.
If one has met him, one will be impressed at the prince’s knowledge and intelligence. He articulates effortlessly on a number of issues and I can assure you, he can hold his own in any debates and discussions. In short, in contrast to how I classify some people, this prince can walk and chew gum at the same time.
The prince has admitted there were indeed meetings between him and representatives of the DAP. The first meeting I am told, was arranged by Tunku Aziz himself. Tunku Aziz actually proposed to have the meeting at his house over a meal but the meeting was finally held at a clubhouse.
Tunku Aziz can’t pretend not to know the intention of the meeting. If he did indeed have actual knowledge or had imputed knowledge given the person of his intelligence, then he can be said to acknowledge the credibility and potential of such a meeting.  Otherwise, he would not have gone along with the idea and was indeed instrumental in arranging the meeting.
Yet in his talk on current politics, Tunku Aziz chose to reveal the substance of the meeting. That he has chosen to reveal the private nature of the meeting or meetings, such action on his part can only reflect the vengeful action of Tunku Aziz. Or even reflect the ratting nature of the man. But we are not here to discuss the finer qualities of Tunku Aziz.
What is the issue really? The DAP is a legitimate political party long maligned as being anti-Malay and anti-Monarchy. Now if DAP has approached a prince of a ruling house, that can only show that DAP has come to terms with the political, social and cultural realities of Malaysia. The presence of Malay rulers and of their existence and influence has to be factored in. if DAP leaders have approached and made overtures to Tunku Zain Abidin, I say, this is a strategic move.
That aside, Tunku Aziz’s objection to DAP meeting up with Tunku Zain seems to convey the message that only certain political parties or persons from particular political parties are qualified to meet up with any member of the Royal Families. DAP leaders and members are also loyal subjects of the Malay rulers. The rulers are sovereign over all Malaysians and not only rulers of particular groups. Raja2 Melayu means the rulers are Malays, but rule over subjects composed of various races. DAP has as much right as with any other parties to engage with members of the Ruling Houses.
Why should we question the freedom of DAP and the prince in question to meet up? I am sure the prince and the DAP were not conspiring to do ill on this country.
What if the prince has actually agreed to whatever DAP proposed to him? Why should we even question his freedom to exercise a personal choice? If he had done so, why should his choice be abused while we applauded when other members have chosen to join other political parties? Why should his choice if he had done so, be judged negatively and wrong, while the choice of other royal members were held as right?
And I see the prince has come out with a preliminary explanation of his actions. Actually he should not even be called to explain his actions as it is entirely within his rights and personal freedom to make a choice.  
So to Tunku Aziz and his supporters, let no one be sanctimonious when it comes to Tunku  Zain al Abidin while we supported and regarded it as proper when others before Tunku Zain have entered politics. Tunku Zain has listed down a list of members of the Royal Houses that have gone into politics and left indelible marks in the history of Malaysian politics.
Or do we find it objectionable that a member of the Royal House should even fraternize with opposition political parties such as the DAP?  The DAP has not committed any wrong in meeting up with Tunku Zain.
UMNO does not own the Malay rulers.





Read more...

  © Blogger templates Newspaper III by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP